fbpx
Сьогодні
10:02 19 Лис 2019

В Офісі Президента заявили, що працюють над створенням національної стратегії онлайн-безпеки для дітей

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба наголошує на важливості відвертих бесід з дітьми щодо ризиків спілкування в Інтернеті.

Під час брифінгу, що відбувся в Офісі Президента з нагоди Європейського дня захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, Микола Кулеба повідомив, що в Україні кожна п'ята дитина постраждала від сексуального насильства. При цьому діти не знають, куди звертатися по допомогу, часто вони мовчать про злочин, і насильство продовжується.

"У сучасному світі однією з небезпек є й сексуальне насильство онлайн. Нещодавно разом з Міжнародним союзом електрозв'язку ми провели дослідження, у якому взяли участь понад п'ять тисяч дітей і понад п'ять з половиною тисяч батьків. За його результатами, 30% опитаних дітей погоджувалися зустрітися з людиною, з якою вони познайомилися онлайн. 85% батьків зазначають, що не знають, куди звертатися у випадку проблеми онлайн. Наразі ми працюємо над національною стратегією онлайн-безпеки дітей", – зазначив уповноважений з прав дитини.

Микола Кулеба наголосив на важливості відвертих розмов з дітьми, зокрема про ризики спілкування в Інтернеті, та вибудовування довірливих стосунків.

Зі свого боку начальник ювенальної превенції Національної поліції Лариса Зуб наголосила на важливості створення у поліції окремого підрозділу з розслідування таких злочинів. При цьому Лариса Зуб акцентувала увагу на складнощах фіксації цього типу правопорушень через небажання дорослих серйозно сприймати заяви дітей.

"Часто дорослі говорять, що дитина щось вигадує, або просто відмовляються сприймати таку реальність. Адже насильником може виявитися близький родич дитини. Брак психологів дуже ускладнює процес розслідування", – повідомила вона.

Представниця Національної ради дітей і молоді Настя Голяк звернула увагу на поширення серед підлітків такої проблеми, як секстинг.

"Всі мої однолітки користуються смартфонами. Часом підлітки навіть можуть будувати стосунки онлайн. У моєї подруги була ситуація, коли її друг, з яким вона була знайома лише онлайн, відправив їй свої інтимні фото й попросив зробити те саме. На щастя, вона відмовилася й розповіла батькам", – сказала дівчина.

Крім того, розробник українського додатка батьківського контролю Віктор Євпак зауважив проблему цифрової залежності у дітей.

"Батьки мають розуміти ризики для дітей, говорити з ними про це та встановлювати межі. Одним з таких помічників для батьків є додаток батьківського контролю Kidslox", – підкреслив він.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: