fbpx
Сьогодні
10:42 19 Лис 2019

Прокуратура обвинувачує главу Укрексімбанку у сприянні Курченкові та Арбузову для забезпечення інтересів Порошенка

Голова правління Укрексімбанку Олександр Гриценко проходить у справі від 31.01.2013 за фактом створення в лютому 2010-го року колишнім президентом Віктором Януковичем і його оточенням злочинної організації і звинувачується в сприянні зняття арештів з депозитів і застав за виданим банком кредитом на $160 млн для покупки "Українського медіа холдингу".

Інформацію передає Інтерфакс.

"Намагаючись забезпечити інтереси (екс-глави адміністрації президента і екс-власника УМХ) Ложкіна, Порошенка, (екс-заступника голови АП) Філатова і (екс-1 -го віце-президента УМХ) Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо звернення в його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $ 506 млн, тим самим приєднався до злочинної організації" , – заявила прокурор у суді з обрання Гриценку запобіжного заходу.

За її словами, мова йде про один з епізодів справи з нібито легалізації $ 406 млн екс-першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим, екс-главою Міндоходів Олександром Клименком і бізнесменом Сергієм Курченком шляхом покупки холдингу УМХ. "Реалізуючи злочинні наміри, в другій половині 2012 року Арбузов і Курченко, діючи за попередньою змовою з Януковичем, Клименком та іншими учасниками злочинної організації, запропонували Ложкіну і іншим бенефіціарним власникам групи компаній УМХ сприяти злочинній організації Януковича і взяти участь у легалізації належних їй коштів більше $ 406 млн шляхом складання низки угод з купівлі групи компаній УМХ", – стверджує прокурор.

За її словами, Ложкін та інші бенефіціари УМХ достовірно знали з різних джерел про участь Арбузова, Клименка, Курченка й інших осіб у складі злочинної організації та здійсненні ними злочинів проти держвласності.

За даними слідства, в рамках угоди ТОВ "ВЕТЕК Медіа Інвест" отримало в державному Укрексімбанку за договором від жовтня 2013 року кредит $ 160 млн, як забезпечення за яким були низка депозитів на $ 50 млн і казначейські зобов'язання на $ 50 млн, нерухомість і обладнання, а без твердого забезпечення залишалася сума $ 45,27 млн.

Сторона обвинувачення вказала, що в 2014 році суд з ініціативи Генпрокуратури заарештував зазначені депозити і казначейські зобов'язання, а в середині серпня того року Гриценко став головою правління.

"Намагаючись продовжити реалізацію плану щодо легалізації коштів злочинної організації, а також для недопущення обігу належних їй активів сумою $ 506 млн на користь Укрексімбанку, в серпні 2014 року Курченко запропонував … Шверку продовжити реалізацію попередньо узгодженого злочинного плану спільно з Ложкіним, Філатовим з відома і за погодженням з президентом України Порошенком", – стверджує прокурор. За версією слідства, за це Курченко запропонував передати право власності на "Наше Радіо".

За словами прокурора, вищевказані учасники вирішили схилити до участі в злочині Гриценка і працівників генпрокуратури. "Намагаючись забезпечити інтереси Ложкіна, Порошенка, Філатова і Шверка Гриценко у вересні 2014 року вирішив використовувати свої службові повноваження всупереч інтересам державного банку щодо обігу на його користь активів групи компаній УМХ і заставного майна на суму $ 506 млн, тим самим той приєднався до злочинної організації" , – стверджує прокурор. Вона вважає, що тим самим він діяв на користь Курченка, Арбузова та інших учасників злочинної організації.

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід Гриценку у вигляді застави в 3 млн грн без арешту, хоча прокуратура просила 100 млн грн і взяти його під варту. Підозрюваний також зобов'язаний не відлучатися з Києва, не спілкуватися зі свідками, здати паспорти і документи для виїзду за кордон і носити електронний засіб контролю.

Як заявив адвокат Гриценка, затримання його клієнта було здійснено без постанови суду з грубими порушеннями закону і при відсутності законних підстав.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: