fbpx
Сьогодні
12:04 17 Лис 2019

Жінки складають 54% населення України, проте лише менш ніж 20% з них обіймають керівні високооплачувані посади

Жінки складають 54% населення України, проте лише одна з п'яти парламентаріїв є жінкою, і менш ніж 20% жінок обіймають керівні високооплачувані посади.

Саме час залучити цю половину українського суспільства і скоротити гендерний розрив. Цю тему обговорювали під час зустрічі Gender Talk with UNDP за участі заступниці Генерального Секретаря ООН Мір'яни Споляріч Еггер, повідомляє прес-служба ПРООН в Україні.

«Гендерне залучення є важливим фактором успішного розвитку, і таке залучення не відбувається саме по собі. Потрібні відповідні політики, тож гендерні квоти надзвичайно важливі. Натомість гендерна нерівність підриває самі принципи демократії та економічний розвиток», – сказала пані Споляріч Еггер.

Лейтмотивом розмови, до якої долучилися жінки-лідерки та громадські активістки, стало питання «Що б ти зробила, якби не боялася?».

Учасниці й учасники обговорили перепони та можливості для участі жінок у політичному житті та прийнятті рішень, а також ідеї для сприяння ширшій участі жінок, особливо в контексті майбутніх місцевих виборів в Україні.

Чимало питань гендерного спектру потребують законодавчого врегулювання – зазначила радниця Голови парламентського Комітету з питань прав людини Ірина Суслова.

Серед пріоритетних питань – гендерно-орієнтоване бюджетування; гендерно-правова експертиза законодавчих актів та встановлення критеріїв оцінки для такої експертизи; затвердження гендерних квот на законодавчому рівні; введення правової відповідальності за прояви сексизму; а також запровадження шведської системи з протидії торгівлі людьми.

«Сміливість – важлива передумова для участі жінок у політиці. Нам потрібно більше жінок, у яких все вийшло і які власним прикладом створюють рольові моделі для жінок у політиці», – закликала ще одна учасниця розмови радниця Прем'єр-міністра Світлана Заліщук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: