fbpx
Сьогодні
17:34 16 Лис 2019

У рекламі тепер можна порівнювати товари: як це працює

Фото thepage.com.ua

Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №0953, який дозволяє порівнювати у рекламі свої товари з товарами конкурентів. Проєкт закону має гармонізувати українське законодавство з європейським.

За відповідне рішення проголосували 326 депутатів.

Законопроєкт дає можливість використовувати зображення, посилання на товар, торговельні марки чи інші позначення, назву конкурента чи товару, який порівнюється.

У прийнятому законі визначено чіткий перелік умов, за дотримання яких підприємці зможуть порівнювати свій товар із позиціями конкурентів. Зокрема, для того, щоб виробник міг згадати продукцію в ролику, білборді або іншому вигляді комунікації разом із товарними позиціями інших підприємств необхідно, щоб реклама не порушувала українське законодавство в сфері недобросовісної конкуренції. У самій же рекламі об'єктивно і без дискредитації повинні порівнюватися подібні товари. При цьому забороняється імітація товарів, захищених торговою маркою.

ЗА ЯКИХ УМОВ РЕКЛАМУ МОЖНА ПОРІВНЮВАТИ?

Порівнюються однакові (однородні товари) або одна сфера діяльності. Наприклад, не можна порівнювати банківські послуги зі службовою доставки, пояснює bazilik.media.

Порівнюються окремі характеристики товару (зокрема, ціна), але не можна стверджувати про погану якість товару.

Приклад: "У конкурентів погана якість знімків" — не можна, "Наша камера на сто мегапікселів, а в конкурентів на два" — можна.

Забороняється дискредитувати репутацію, особливості та походження конкурентів.

Приклад: "У нас німецька якість, а у них китайський товар" — не можна.

Порівняльна реклама не створює "змішування" між рекламодавцем і конкурентом, а також не імітує товари, які захищаються торговою маркою.

А ЩЕ ЗАКОН ЗМІНЮЄ СТАТТЮ ЗАКОНУ «ПРО ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ»

Цей законопроєкт стосується не тільки порівняльної реклами. Він істотно змінює статтю закону «Про захист прав споживачів», присвячену підприємницьким діям, які вводять споживача в оману. У ній тепер детально вказується:

  • ненадання, хибне або неповне надання інформації, яка вводить споживача в оману (10 пунктів);
  • потрібно враховувати, що інформація може бути неправильно сприйнята окремими категоріями споживачів (які мають розумові або фізичні недоліки, певного віку або є занадто довірливими);
  • не можна недостовірно повідомляти, що продукція закінчується або кількість товару обмежена, йде розпродаж у зв'язку із закриттям тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: