fbpx
Сьогодні
15:56 15 Лис 2019

Гончарук про закон з ГТС: Те, що не зробили за три роки, ми зробили за два місяці

Верховна Рада усунула неузгодженості з європейськими нормами та розблокувала підписання закону про відокремлення ГТС України від "Нафтогазу".

15 листопада на засіданні ВРУ проголосували за відповідні рішення 292 народні депутати (235 – депутати "Слуги народу", 18 – "Європейської солідарності" та 19 – депутати партії "Голос").

Перед голосуванням прем'єр-міністр Олексій Гончарук закликав народних депутатів усунути неузгодженості з Євросоюзом у законі про анбандлінг.

"Росіяни дуже не хочуть, щоб у нас вийшло підготувати нашу газотранспортну систему і нашого оператора до продовження контракту… Путін сказав: та ми готові, дешевий газ для України – звичайно, транзит – звичайно, але ж українці не справляться з тим, щоб підготувати систему.

Ви два тижні тому проголосували за дуже правильні закони. Після цього окремі народні депутати заблокували його своєю постановою – і морочили нам голову два тижні всякими різними хитромудрими правками.

Зараз разом із юридичним управлінням Верховної Ради, разом із керівництвом Верховної Ради, з комітетом, із міністерством, з європейцями – сьогодні ми вночі отримали останнього листа про підтвердження – спробували знайти формулювання, які ні в кого не викличуть сумніву щодо того, що українська газотранспортна система на 100% залишається в Україні. Власність України в українській компанії – на 100%.

Не ведіться на маніпуляції. У мене є взагалі підозра, що тут працює ФСБ, друзі. Але, звичайно, щодо цього потрібно робити окремі висновки. Не ведіться на маніпуляції, будьте сильними".

Після голосуваня прем'єр-міністр написав пост:

"Те, що не могли зробити три попередні роки, ми зробили за 2 місяці. Це дуже важливий закон для країни.

Ухваливши закон, ми приведемо українське енергетичне законодавство у відповідність до європейського. Адже вимоги до створення відокремленого та незалежного оператора ГТС передбачені законом про ринок природного газу та Третім енергетичним пакетом ЄС. Ми створили необхідні умови для виконання зобов'язань України щодо відокремлення діяльності з транспортування газу та забезпечення діяльності оператора газотранспортної системи.

Тепер наша позиція в переговорах з транзиту стане ще сильнішою, а економічні інтереси України – ще захищенішими", – написав він.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: