fbpx
Сьогодні
22:17 14 Лис 2019

Український олігарх Ахметов зустрічався у Москві зі своїм "патроном": деталі нових опублікованих записів справи MH17

Фото Reuters

Сьогодні, 14 листопада, Об'днана слідча група JIT, що займається питанням збиття малазійського Boeing 777 в небі над Донеччиною оприлюднила нові записи перехоплених розмов. Організація також вирішила знову звернутися до можливих свідків катастрофи та попросила їх долучитися до розслідування.

Про це йдеться в звіті групи.

В ході однієї з розмов розмови помічник Путіна Сурков розповідає Бородаю про свою зустріч з "Рінатом". Він розповів, що той зустрічався у Москві зі своїм "колишнім патроном". "Патрон", за його словами, пропонував "Рінату" брати участь у переговорах на стороні бойовиків "ДНР". Сам же "Рінат" постійно говорив про мир та позитивно відгукувався про ватажків із "ДНР" Олександра Ходаковського та Андрія Пургіна. Також "Рінат" розповів Суркову про свій намір відвідати Донецьк і запитував дозвіл на це.

"Я, чесно кажучи, сказав йому, що краще цього не треба робити. Сашка, у нього погані цілі", – сказав помічник Путіна.

Далі в розмові Бородай згадує статистику по споживанню газу в регіоні і українського бізнесмена, політика і олігарха Ріната Ахметова.

Загалом розмови свідчать, що лідери збройного угруповання «Донецька Народна Республіка» (ДНР) підтримували контакти з російськими урядовцями щодо російської військової підтримки. Серед них були Олександр Бородай, самопроголошений «прем'єр-міністр», а також обвинувачений Ігор Гіркін, самопроголошений «міністр оборони». Вони спілкувалися із Сергієм Аксьоновим, «очільником» Криму, призначеним російською стороною, а також Владиславом Сурковим, високопоставленим чиновником російського уряду.

Зокрема, із телефонних розмов, зафіксованих JIT, стає зрозуміло, що ватажки так званої «ДНР» отримували вказівки з Кремля. Наприклад, у початку липня 2014 року Бородай повідомляє місцевому командиру, що «прибудуть люди з повноваженнями від Шойгу» (міністра оборони РФ). Далі він говорить, що ці люди «викидають…місцевих польових командирів з підрозділів», а «москвичі» візьмуть командування. Перехоплені телефонні розмови також свідчать про участь російських спецслужб у повсякденному управлінні самопроголошеною республікою. Невдовзі після падіння літака, звертаючись до Бородая, Гіркін заявив, що «повертається у штаб». Згодом обидва виїхали зі Східної України. В інтерв'ю сам Гіркін зазначив, що відбулася зустріч із Сурковим. Після цього він був змушений передати повноваження Захарченку.

JIT також виявила, що служба безпеки ФСБ надала бойовикам телефони, які не можна прослухати. У розмові 3 липня 2014 року один із лідерів «ДНР» Дубинський згадує, у кого є спеціальні засоби зв'язку та де ті їх отримують.

У зверненні до свідків 19 червня 2019 року було оприлюднено розмову від 11 липня 2014 року, між Бородаєм і Владиславом Сурковим. Бойовик просить представника Москви про військову підтримку. Останній обіцяє її надати. І це не одиничний випадок, коли Сурков «приходить» на допомогу ватажкам так званої «республіки».

Показання свідків указують на той факт, що самопроголошений уряд «ДНР» майже повністю фінансувалося росіянами. Також були опубліковані записи на підтвердження військового впливу з боку РФ на проведення операцій бойовиків проти ЗСУ (інші записи з даної теми доступні за посиланням).

Таким чином, JIT доводить широкому загалу факти про активне втручання Російської Федерації у діяльність так званої «Донецької Народної Республіки». Ознаки тісних зв'язків між російськими урядовцями й терористами піднімають питання про можливу участь російських чиновників у розгортанні ЗРК «БУК», із якого 17 липня 2014 року було збито авіалайнер рейсу MH17. ЗРК «БУК» належав 53-й зенітної ракетної бригади, підрозділи російських збройних сил в Курську, Російська Федерація.

У МЗС РФ заявляють, що нові опубліковані переговори сепаратистів є "фальшивкою", а слідство нібито "підганяє матеріали" на користь тактики звинувачення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: