fbpx
Сьогодні
18:05 14 Лис 2019

У Зеленського обговорили погрози Портнова журналістам "Радіо Свобода"

В Офісі Президента відбулося перше засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.

Про це передає ОП.

Учасники засідання заслухали інформацію представників Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ щодо проваджень, відкритих у зв'язку з погрозами журналістам «Радіо Свобода» та оприлюдненням їхніх персональних даних.

Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Олександр Ковтун повідомив, що 6 листопада було відкрито кримінальне провадження на підставі інформації про те, що колишній перший заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов вчинив дії, спрямовані на перешкоджання законній журналістській діяльності.

Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Олександр Ковтун

Фото ОП

За даними слідства, Андрій Портнов опублікував на своїй сторінці у месенджері «Телеграм» персональні дані водія знімальної групи «Радіо Свобода», яка розслідує його діяльність.

Склад правопорушення кваліфіковано за частиною 2 статті 171 та частиною 1 статті 345-1 Кримінального кодексу. У рамках розслідування допитано журналіста «Радіо Свобода» Михайла Ткача та водія автомобіля знімальної групи.

Паралельно до Нацполіції надійшла заява представника Андрія Портнова про перешкоджання його професійній діяльності як журналіста та збирання конфіденційної інформації про нього. У зв'язку з цим відкрито кримінальне провадження за статтями 171 та 182 Кримінального кодексу.

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко наголосив, що розслідування цього провадження веде Головне слідче управління Нацполіції – центральний апарат цієї структури.

«Це свідчить про достатню увагу, яку приділено органами досудового розслідування цьому випадку», – сказав Артем Шевченко.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук

Фото ОП

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук заперечив можливість запровадження кримінальної відповідальності за поширення дезінформації.

«Не йдеться взагалі про запровадження кримінальної відповідальності за розповсюдження недостовірної інформації. Так само не може бути будь-якої відповідальності за оціночні судження», – сказав Анатолій Максимчук.

Раніше поліція взялася за висловлювання Портнова про журналістів "Радіо Свобода".

Колишній голова Адміністрації президента часів Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов писав у Telegram, що упіймав журналістів "Радіо Свобода" на стеженні за ним, а вони нібито йому погрожують.

Він опублікував дані про автомобілі журналістів, звинувачуючи їх у незаконному зборі інформації.

Після заяв про тиск і перешкоджання журналістській діяльності сам Портнов назвав себе журналістом каналу "112 Україна" і пригрозив журналістам "Радіо Свобода" відповідальністю за перешкоджання його "законній професійній діяльності".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: