fbpx
Сьогодні
23:15 14 Лис 2019

У Венеції оголосили надзвичайний стан

Мерія Венеції оголосила режим надзвичайного стану через повінь.

Про це сказав мер Венеції Луїджі Бруньяно у соціальній мережі Twitter.

"Ми закликаємо уряд допомогти нам, адже витрати (на подолання наслідків природного лиха. – ред.) будуть значними", – заявив очільник міста.

Для подолання природного лиха влада задіяла всі можливі сили й засоби. У туристичній метрополії через небезпечно високий рівень води не працюють школи та дитсадочки.

Мер Венеції уточнив, що знаменита базиліка Святого Марка зазнала "серйозної шкоди". Крипта історичної пам'ятки повністю затопило у вівторок, і є побоювання, що може бути порушена структура колон базиліки.

У Венеції оголосили надзвичайний стан

Повені у Венеції спричинені поєднанням високих весняних припливів та метеорологічного шторму, викликаного сильним вітром, що дме на північний схід через Адріатичне море.

Проєкт захисту міста від затоплення триває з 2003 року, але його розкритикували через значні витрати, скандали та затримки. План має на меті побудувати ряд плавучих воріт для захисту міста під час припливу.

повінь венеція

Уряд планує виділити компенсації постраждалим: приватним особам – 5 тисяч євро, підприємцям і магазинам – 20 тисяч євро. Після оцінки розміру збитків буде ухвалено рішення про подальші відшкодування.

Уряд Італії також планує пришвидшити роботу над проєктом MOSE, призначеним для захисту від повеней Венеції та інших населених пунктів на узбережжі Венеційської лагуни. Це система мобільних шлюзів, що дозволяють ізолювати лагуну від Адріатичного моря, коли приплив перевищує нормальний рівень в 1,1 м і може досягати 3 метрів.

Що стало причиною повені

Мер Луїджі Брюгнаро впевнений, що причиною стихійного лиха в Венеції стала зміна клімату. Масштаби катастрофи через повінь поки важко оцінити.

"Потужна повінь у Венеції, що викликала підтоплення значної частини італійського міста, є прямим результатом зміни клімату. Тепер уряд повинен прислухатися. Це наслідки зміни клімату… втрати будуть великими", – сказав він.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: