fbpx
Сьогодні
16:03 14 Лис 2019

Слідство у справі MH17 опублікувало докази того, що РФ контролює "ДНР"

Об'єднана слідча група з розслідування аварії «Боїнгу» рейсу MH17 на Донбасі (JIT) звернулася до свідків катастрофи з проханням надати інформацію щодо обставин та причетних до трагедії.

Про це йдеться в звіті групи.

Зокрема були опубліковані нові телефонні перехоплення, з яких випливає, що Росія контролювала угруповання «ДНР» і «ЛНР» під час аварії «Боїнгу». У них згадуються прізвища міністра оборони Росії Сергія Шойгу, глави ФСБ Росії Олександра Бортнікова, командувача Південним військовим округом Збройних сил РФ Андрія Сердюкова і російського глави анексованого Криму Сергія Аксьонова.

В одному з перехоплень помічник президента РФ Владислав Сурков по телефону розмовляє з тодішнім «прем'єр-міністром» «ДНР» Олександром Бородаєм.

Сурков дає розпорядження про те, як повинні бути влаштовані силові структури «ДНР».

Також розслідувачі провели бесіди з декількома свідками, які були членами «ДНР» влітку 2014 року. Ці свідки заявили, що ключові діячі угруповання отримували вказівки з РФ.

«Кілька колишніх бойовиків повідомили JIT, що російська служба безпеки ФСБ і служба військової розвідки ГРУ були залучені в повсякденне управління «ДНР». Один зі свідків заявив, що лідери «ДНР» регулярно їздили в Москву, щоб проконсультуватися зі своїми контактними особами в ФСБ і ГРУ», – наголошується в звіті.

Також слідчі встановили, що поряд зі звичайними телефонами, члени «ДНР» користувалися засобами спецзв'язку.

«Деякі з них, мабуть, були надані Росією і, більш того, використовувалися російськими високопосадовцями, коли ті зв'язувалися з бойовиками. JIT виявила вказівки на те, що служба безпеки ФСБ надала телефони, які не можна прослухати», – повідомляється в звіті.

Крім того, кілька колишніх бойовиків «ДНР» дали свідчення JIT про військовий вплив з боку Росії.

Зокрема, про те, що місцеві командири обговорювали військові питання з представниками російських спецслужб в Москві. Інший свідок розповів про табір для бойовиків «ДНР» в Ростові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: