fbpx
Сьогодні
11:49 14 Лис 2019

Пристайко: Дата зустрічі нормандського формату є, але Росія тягне час

Вадим Пристайко - МЗС

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.

Про це Пристайко розповів в інтерв'ю для "BBC News Україна" і також заявив на прес-конференції з австрійським колегою 14 листопада.

"Я думаю, що до кінця цього року (зустріч відбудеться ), адже всі погодилися. Німецькі та французькі колеги пропонують конкретну дату, яка їх влаштовує, ми заявили, що вона нас теж влаштовує, чекаємо відповіді від четвертої сторони", – сказав він про зустріч в нормандському форматі.

За його словами, наразі учасники переговорів шукають дату, коли чотири лідери можуть зійтися в одному місці.

"Дата, яка обговорюється всіма чотирма сторонами, є. Питання в тому, наскільки вона зручна".

Міністр заявив, що для зустрічі Україна виконала всі домовленості – формулу Штайнмаєра і розведення.

Пристайко розповів, що за результатами зустрічі глав Німеччини, Франції, України і Росії підготовлений документ.

"Це комюніке. Дуже простий документ. Якщо нам вдасться масовий обмін до зустрічі – там буде записано, що лідери вітають цей обмін і уповноважують свої органи завершити обмін "всіх на всіх".

Там буде записано, що сторони вимагають відкрити доступ до територій так званих "ЛНР/ДНР" для гуманітарних міжнародних організацій, таких як "Червоний хрест". Адже близько 500 людей пропали безвісти, їхні родини не знають, що з ними сталося.

Там може бути записано, що розведення в трьох ділянках відкриває шлях до наступних ділянок".

Він додав, що всі чотири сторони погодили ще у вересні цей документ, але проєкт може бути змінений в результаті переговорів.

Водночас, під час прессконференції міністр розповів, що наразі деякі дати обговорюються. Україна та її партнери сподіваються на зустріч до нового року, проте Росія тягне час, мотивуючи це тим, що "треба добре підготуватися".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: