fbpx
Сьогодні
13:57 13 Лис 2019

НАБУ повідомило про підозру у справі VAB Банку Бахматюку і його спільнику

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) заочно повідомило про підозру у справі VAB Банку його екс-власнику Олегу Бахматюку й екс-голові правління Денису Мальцеву.

Про це йдеться в повідомленні на сайті НАБУ.

"13 листопада 2019 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили фактичному власнику та екс-голові правління ПАТ "ВіЕйБі Банк" про підозру у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України згаданій фінустанові. Оскільки місцеперебування цих осіб наразі не встановлено, вручення письмових повідомлень про підозру здійснено у порядку, визначеному ст. 135, 278 КПК України (надіслано поштою та вручено житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації підозрюваних)".

Таким чином, коло підозрюваних у заволодінні кредитом НБУ зросло до 10: восьми особам, серед яких чинні та колишні посадовці НБУ, VAB Банку та низка приватних компаній, афілійованих із власниками "ВіЕйБі Банку" про підозру повідомлено 11-12 листопада.

Слідство встановило, що в жовтні 2014 року VAB Банк звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча банк і не подав всі необхідні документи (як от програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення  впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку видало кредит у 1,2 млрд грн.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. І в Нацбанку знали про це.

На момент надання кредиту VAB Банк уже мав борг перед НБУ 3 млрд грн.

За 40 днів потому, в листопаді 2014 року, НБУ визнав "ВіЕйБі Банк" неплатоспроможним.

Кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, банк не повернув.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: