fbpx
Сьогодні
14:21 12 Лис 2019

Верховна Рада майже одностайно проголосувала проти "майданчиків Яценка"

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт 2047-д, який пропонує ліквідувати діяльність так званих "майданчиків Яценка", що заробляли на посередництві між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна.

Відомо з засідання парламенту 12 листопада, пише "УП".

Дмитро Разумков: "Ставлю на голосування пропозицію про прийняття за основу проєкту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості. Реєстраційний номер 2047-д.  378 за! Рішення прийнято.

Є пропозиції прийняти в цілому. Готові приймати в цілому? Ні. Є зауваження від 2 фракцій мінімум. Ні.

Тоді ставлю на голосування пропозицію про скорочення на половину строків подачі пропозицій і правок і підготовки законопроєкту до другого читання. 314 за. Рішення прийнято".

 

Доопрацьований законопроєкт авторства "слуги народу" Данила Гетьманцева пропонує з 1 січня 2020 року запровадити нову модель оцінки об'єктів нерухомості. Передбачається, що вона дозволить проводити автоматичну оцінку в максимально короткі строки та прискорить процедуру укладення правочинів з нерухомістю.

Згідно з проєктом закону, будь-яка особа зможе отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомого майна і на її підставі укласти угоду щодо цього об'єкта нерухомості.  

У випадку незгоди з вартістю об'єкта нерухомого майна, визначеною модулем автоматично, особа матиме право звернутись до суб'єкта оціночної діяльності (оцінювача) і провести оцінку в загальному порядку з реєстрацією звіту в Єдиній базі, як це відбувається сьогодні.

За довідку доведеться заплатити 52 гривні, а за реєстрацію звітів про оцінку та інформації з них до Єдиної бази звітів про оцінку – близько 300 гривень. Ці кошти, за задумом автора законопроєкту, поповнюватимуть державний бюджет.

Також, за цим законопроєктом, нотаріуси отримають право безоплатного доступу до Єдиної бази для перевірки довідок та звітів про оцінку об'єктів нерухомості.

Передбачається, що інформація з Єдиної бази звітів про оцінку буде відкритою (вся інформація про об'єкт нерухомості та його вартість буде доступна в режимі відкритого, прямого неавторизованого доступу з можливістю завантаження, крім відомостей, що становлять персональні дані замовника звіту та/або власника майна відповідно до закону про захист персональних даних).

Звіти про оцінку зберігатимуться в Єдиній базі  в електронній формі.

Раніше: САП порушила справу щодо хабарництва "слуг народу".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: