fbpx
Сьогодні
11:34 11 Лис 2019

Нафтогаз арештував рахунки компанії Газпрому, яка випускала на азійських ринках євробонди

Фото Comments.UA

НАК "Нафтогаз України" добилася арешту на компанію GazAsia Capital S.A., яка раніше випускала євробонди Газпрому, випущені у японських єнах.

Передає Інтерфакс-Україна.

Арешт наклали для виконання рішень Стокгольмського арбітражу, в межах якого Газпром винен Нафтогазу майже 3 мільярди доларів.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопостачання обсягів газу для транзиту. З огляду на те, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражів – на постачання і транзит – "Газпром" має доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. "Газпром" ці рішення оскаржує, але українська сторона не хоче чекати на розгляд апеляції і намагається стягнути ці кошти в різних юрисдикціях.

Єврооблігації (євробонди) – це цінні папери, випущені у валюті, різновид залучення зовнішнього боргу, поряд із звичайними кредитами. Ними можуть користуватися як компанії чи банки, так і держава, коли бюджетні видатки перевищують бюджетні доходи, і цей дефіцит доводиться якось перекривати. Від звичайних зовнішніх кредитів єврооблігації відрізняються тим, що це – ринковий інструмент, який можна потім купувати та продавати, причому частинами.

Коли компанія, банк чи держава бере кредит, то як правило всю суму позики надає один кредитор, і він же потім отримує відсотки. Процентна ставка та умови договору обговорюються між двома сторонами. Коли ж випускаються єврооблігації, то вся сума позики розбивається на багато дрібних частин (власне єврооблігацій), кожна з яких має абсолютно однакові умови по процентах, погашенню, забезпеченню тощо. Ці частинки може купити будь-який банк, чи інвестиційний фонд, чи інший інвестор, який працює на світових боргових ринках. Таким чином, у разі кредиту позику дає один кредитор, а у разі випуску єврооблігацій – багато різних кредиторів, що купили папери.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: