fbpx
Сьогодні
16:21 11 Лис 2019

Лубінець розповів про план повернення українців, які відбувають покарання у місцях несвободи в Греції

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції Дмитро Лубінець розповів, що сьогодні відбулось засідання робочої групи щодо пошуку шляхів повернення українських громадян, які відбувають покарання у місцях несвободи в Греції.

Про це він написав у Facebook.

"Наразі майже 6 180 наших громадян перебувають за гратами в чужих країнах. Але сьогодні мова піде про Грецію. У Греції в тюрмах – 168 українців, яких звинувачують в транзиті нелегальних мігрантів. Організовані злочинні групи дуже часто обманом вербували їх, нібито, для роботи на туристичних судах, а насправді, втягували в протизаконні оборудки. Строки відбування покарання – від 20 і до 280 років! Саме тому ухвалили рішення створити робочу групу із залученням представників МЗС, Мін'юсту, Нацполіції та Мінсоцу. Вона покликана в найкоротші терміни напрацювати конкретні кроки для повернення українців на Батьківщину", – пише він.

За його словами є  попередньо погоджений план дій. Це:

– Застосувати Конвенцію про передачу засуджених осіб (тобто можливість відбувати покарання в Україні);

– Актуалізувати роботу щодо підписання двосторонньої угоди про передачу Україні умовно-достроково звільнених осіб (наразі таких 29-ть. Зараз вони змушені періодично відмічатися в органах правопорядку Греції, а щоб там жити мають шукати роботу та житло. В їхньому статусі це зробити надзвичайно важко);

– Посилити адвокатський захист українців під час суду. На жаль, цей захист завжди коштує немалих ресурсів, але є два прецеденти, коли якісний юридичний захист на стадії апеляції дозволив виправдати українців Віктора Мельника й Дениса Щербину;

– В рамках угоди між урядами України та Греції 2008 року про боротьбу з організованою злочинністю розглянути можливість надання грецькій стороні додаткової інформації про розслідування щодо злочинних груп, які втягують простих громадян в нелегальний транзит мігрантів. Такі факти будуть свідчити, що ув'язнені українці є лише жертвами транснаціональної організованої злочинності.

"Ці питання не вирішаться швидко, за бажанням нашого Комітету або інших відповідальних органів. Вони можуть бути вирішеними виключно після напрацювання інституційного механізму та дуже чіткої координації дій між усіма відповідальними установами. Я сподіваюсь, у нас все вийде!", – пише він.

Нагадаємо, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста й надалі підтримуватиме Україну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: