fbpx
Сьогодні
13:49 09 Лис 2019

Активісти занепокоєні, що в Карпатах почалася підготовка до будівництва курорту Свидовець

У Карпатах в районі гірського масиву Свидовець раптово почали розширювати труднопрохідну дорогу.

Активісти побоюються, що це пов'язано з будівництвом одного з найбільших в Європі гірськолижних курортів, пише New York Times.

Проект пов'язують з ТОВ "Скорзонера", бенефіціарами якої є олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Місцеві чиновники запевняють, що дорожні роботи в горах до курорту відношення не мають.

Першим цей проект анонсував в 2016 році тодішній губернатор Закарпатської області Геннадій Москаль. Згідно з офіційними документами, саме "Скорзонера" розробляє детальний план гірськолижного комплексу, який передбачає будівництво 120 ресторанів і десятків готелів. У липні 2016 року представники компанії Коломойського в листі місцевим чиновникам писали про величезні масштаби і економічні переваги проекту Свидовець. У компанії запевняли, що зможуть реалізувати цей "видатний туристичний проект".

Скорзонера володіє гірськолижним курортом Буковель. Їй переданий в концесію аеропорт Івано-Франківська.

Коломойський не відповів на запити журналістів. Екс-кандидат в президенти від партії "УКРОП" Олександр Шевченко, який до обрання нардепом у 2014 році був директором ТОВ "Скорзонера", заявив, що олігарх ніколи не цікавився будівництвом курорту в Свидовці. NYT пише, що Шевченко і зараз очолює Буковель. За його словами, інформація про причетність Коломойського до проекту Свидовець — "чутки" і "казки".

Активісти зазначають, що комплекс зруйнує унікальну природу Карпат, а також завдасть шкоди річковій системі Чорної Тиси.

17 жовтня в Україні запустили онлайн-карту рубок лісу, за допомогою якої можна виявити нелегальні вирубки.

Дивіться фільм проекту Екорубрика про Карпати:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: