fbpx
Сьогодні
17:58 08 Лис 2019

Що означає перемога України над Росією в суді ООН: пояснюємо

Фото BBC

Усі вимоги України, які стосуються фінансування тероризму в Україні та расової дискримінації в Криму, тепер будуть предметом розгляду на слуханнях по суті.

Міжнародний Суд ООН ВИЗНАЄ СВОЮ ЮРИСДИКЦІЮ щодо у справі про застосування і тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Суд відхилив заперечення Росії, представники якої наполягали на відсутності такої юрисдикції.

Особливо знаковим є згода Суду розглядати справу згідно з Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму, оскільки він робитиме це вперше.

Зеркаль суд ООН

Фото facebook.com/lana.zerkal

"У 2017 році після належного виконання всіх виснажливих досудових процедур ми звернулися до Світового Суду з проханням розглянути спір щодо нехтування Росією згаданими вище Конвенціями. У 2018 році ми подали свій Меморандум, який детально фіксує і описує кожний факт порушення Росією своїх міжнародно-правових зобов'язань. Росія вирішила не відповідати на наш меморандум та скористалась своїм правом висловити заперечення щодо наявності у Суду юрисдикції, затягуючи розгляд справи. Президент Міжнародного Суду ООН Суддя Юсуф на засіданні, що розпочалося о 16 годині за київським часом, зачитав резулятивну частину рішення, яка і визначила, що позов рухатиметься далі", – коментує українська дипломатка Олена Зеркаль.

Зеркаль суд ООН

Фото facebook.com/lana.zerkal

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначає, що перемога України є "світовим прецедентом і відповіддю для тих, хто скиглить, що важелів проти агресора немає".

"Те, що РФ робила і робить на Донбасі, буде предметом розгляду Міжнародного суду ООН. Сьогоднішнє рішення буде наддорого коштувати Росії в УСІХ сенсах. Воно є світовим прецедентом і відповіддю для тих, хто скиглить, що важелів проти агресора немає. Вони є, за них потрібно боротися.Дякую всій нашій команді за те, що довели цю справу в Міжнародному суді ООН до хоч і проміжної, але дуже важливої перемоги. Це – неймовірна команда, без компліментів. Всі, хто планував хоронити міжнародне право, можуть зупинитися. Так, рішення не приходять одразу, і це розчарування для тих, хто переживає серцем втрати кожного дня. Але міжнародні закони – це теж справжня сила", – коментує він.

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН визнав скаргу у справі України проти РФ щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: