fbpx
Сьогодні
15:47 08 Лис 2019

На Херсонщині масово гине риба: 2 погляди на причину екологічної катастрофи

4 листопада в Херсонській області, в Голопристанському районі, на території кар'єру Херсонського морського торгового порту, де видобувають пісок, загинуло більше 2 мільйонів рибин.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Попутько заявив, що це одне з наймасштабніших екологічних лих за останні десятиліття на Херсонщині.

https://www.facebook.com/astrakherson/posts/2658157654244718

За словами Попутька, екологічна інспекція Чорного моря надасть результати експертизи за кілька днів.

"Я думаю, що дня два-три вони повинні надати вже розширений аналіз проб води — тоді стане зрозуміло, які є перевищення. правоохоронці встановлюватимуть факт порушення", – каже він.

Попередньо Юрій Попутько повідомив, що нині у воді – підвищена концентрація аміаку, але причина перевищення – невідома. Він додав, що після того, як екологічна інспекція оприлюднить результати експертизи, вона проведе позапланову перевірку підприємства, на території якого загинула риба.

2 погляди на причину екологічної катастрофи

Погляд 1. Під час робіт у кар'єрі був підірваний пласт піску на глибині, і вийшов сірководень, що спричинило мор риби

За словами Попутька, представники департаменту, екологічної інспекції Чорного моря, слідчо-оперативна група Голопристанського відділення поліції побували на місці й відібрали проби води, в Одесі проведуть лабораторні дослідження.

Попередньо розглядається версія того, що під час робіт у кар'єрі був підірваний пласт піску на глибині, і вийшов сірководень, що спричинило мор риби.

"Оскільки риба з лиману (Дніпровсько-Бузького лиману – ред.) заходить на зимівлю саме у такі місця, там, де є глибини, на жаль, така ситуація", – сказав Попутько.

Він зазначив, що на території кар'єру відчувається сильний запах сірководню, а за територією – ні.

Також директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА зазначив, що для з'ясування причин масової загибелі риби необхідно залучити представників Держпраці, оскільки є підозра, що був порушений процес видобування піску.

мор риби Херсон

Він також наголосив на необхідності проведення моніторингу місцевих ринків Держпродспоживслужбою, щоб не допустити продажу загиблої риби, оскільки місцеві мешканці їдуть на місце мору збирати рибу.

За словами заступника голови ОДА Сергія Козира, в ніч на 3 листопада співробітники Рибінспекції зафіксували різкий запах сірководню в місці видобутку піску. В той момент в кар'єрі працював землесосний снаряд. Інспектори зупинили його роботу і почали контролювати водойму.

Погляд 2. Аміак, який виділився через природні процеси.

Завідувач кафедри водних біоресурсів та акваторії Херсонського державного аграрного університету Павло Кутіщев назвав причиною масового замору риби в Дніпро-Бузькому лимані аміак, який виділився з природні процеси.

«Наші фахівці провели аналіз проб води в місці масової загибелі риби. Встановлено, що вміст сірководню там – 0,13-0,17 міліграми на літр. Для тарані, плотви і краснопірки (загинули в основному такі види риб) летальний результат може викликати вміст сірководню в 4 міліграми на літр. А ось аміаку у воді було – понад 30 міліграмів на літр, що може призвести до таких сумних наслідків», – стверджує Кутіщев.

мор риби Херсон

Фото Facebook Yuriy Husyev

За його словами, причиною такої високої концентрації аміаку в дніпровській воді можуть бути природні процеси.

«Аміак – продукт розкладання білка тваринного і рослинного походження. Через аномально теплу погоду в цьому році це розкладання триває, що й призвело до збільшення концентрації аміаку», – зазначив учений.

Він додав, що тепла погода також стала причиною збільшення популяції фітопланктону – водоростей, життєдіяльність яких призводить до зменшення вмісту кисню в воді.

«До масової загибелі риби призвів комплекс факторів, які доповнили один одного», – резюмував Кутіщев.

Наслідки

Як повідомив заступник начальника Херсонського рибоохоронного патруля Григорій Базенков, загинуло майже 2 млн особин риби, що завдало збитків на більш ніж 500 млн грн.

Начальник управління безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини Держспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський повідомив, що за результатами численних аналізів, токсичність риби не встановлено, посилений контроль реалізації риби та проведені рейди з ліквідації місць стихійної торгівлі.

Загиблу рибу до продажу не допущено, випадків отруєння не зафіксовано.

Для запобігання поширенню інфекцій риба похована в спеціально відведених місцях.

Правоохоронними органами у даній справі порушено кримінальне провадження.

Триває виявлення реальної причини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: