fbpx
Сьогодні
14:05 07 Лис 2019

В Арктиці через потепління з’явилися нові острови

Дослідницька гідрографічна група Північного флоту виявила в Карському морі п'ять нових, раніше невідомих островів.

Територіально новий острівний масив відноситься до архіпелагу Земля Франца-Йосипа. Він розташований в бухті Візе на захід від острова Північний, в районі льодовика Вілку.

Вперше про їхнє існування вчені дізналися ще в 2016 році, отримавши дані з супутників. В даний час всі вони описані і сфотографовані.

На одному з островів команда навіть залишила «капсулу часу» — сховище з компакт-диском, на який записані фотографії першовідкривачів. Розмір островів варіюється від крихітних (всього 30×30 метрів) до значних — найбільший займає площу в 54 500 квадратних метрів.

Ніхто поки не може сказати, наскільки стабільна ця суша. Відступаючи, крижаний покрив значно руйнує грунтовий шар, оскільки сам лід є свого роду природним «клеєм». Незважаючи на те, що острови оголилися зовсім недавно, вони вже заселені.

За словами глави гідрографічної служби Північного флоту Олексія Корніса, на них були виявлені водорості, рослинність і навіть птахи. Крім того, на островах були виявлені рештки тюленя, убитого ведмедем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: