fbpx
Сьогодні
10:14 05 Лис 2019

Міністр енергетики: Україна готова до припинення транзиту російського газу

Фото: З відкритих джерел

Україна зацікавлена у збереженні доходів від транзиту російського газу, однак готова до його припинення.

Про це заявив міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель в ефірі "Свободи слова" на ICTV.

За його словами, цього сезону в українських газосховищах закачано рекордну кількість газу.

"Чому готові? Тому що в підземних українських газосховищах — рекордна кількість газу, яка закачана для того, щоб проходити опалювальний сезон. Насправді, з тією кількістю газу ми можемо пройти опалювальний сезон взагалі без отримання транспортування чи постачання газу. На сьогодні це більше ніж 21,7 млрд кубів газу в українських газосховищах", — сказав Оржель.

Водночас він наголосив, що уряд активно працює європейськими партнерами, щоб підписати договір з Газпромом за новими європейськими правилами. За його словами, це "унеможливить зловживання чи включення якихось політичних моментів".

"Ми насправді стаємо умовно єдиною нормативною базою з нашими європейськими сусідами, а це означає, що фактично ми використовуємо ті правила, які працюють у Європі, й нас не можна шантажувати. Якщо ми забезпечуємо транзит газу в Європу, якщо ми забезпечуємо чіткі визначені обсяги, якщо ми забезпечуємо довгостроковість цього договору, це означає постійне постачання газу на ринки Європи… Це означає, що є конкуренція та зменшення ціни для європейських споживачів", — пояснив Оржель.

Напередодні стало відомо, що російський Газпром надіслав Нафтогазу офіційну відповідь, у якій відмовився постачати газ до України напряму доти, доки Україна не відмовиться від своїх перемог у міжнародних арбітражах. Водночас сам Газпром наполягає на тому, щоб Україна купувала у нього газ напряму, а не у Польщі, Словаччини та Угорщини. Нафтогаз не купує у Газпрому газ з листопада 2015 року.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: