fbpx
Сьогодні
12:13 04 Лис 2019

Аудитори поскаржилися прем'єр-міністру, що не можуть перевірити "Укрнафту" з 2010 року

Державна аудиторська служба в кінці вересня не змогла розпочати ревізію ПАТ "Укрнафта" за період 2016 рік – перше півріччя 2019 року.

Про це повідомляє "Економічна правда".

Остання планова ревізія напівдержавного нафтового гіганта відбулася в 2010 році.

В листі нарікається, що ревізія не була розпочата після листа "Укрнафти", в якому зазначено, що компанія не є суб'єктом господарювання державного сектору економіки.

"А тому є непідконтрольною органам державного фінансового контролю", – дійшли висновку в "Укрнафті".

Натомість Держаудитслужба надала в Кабмін інформацію про Постанову Верховного Суду, якою підтверджено, що "Укрнафта" (у статутному капіталі 50%+1 акція належить НАК "Нафтогаз України") є суб'єктом господарювання державного сектору економіки, позаяк держава Україна в особі Кабінету міністрів опосередковано володіє контрольним пакетом акцій "Укрнафти".

"Слід наголосити, що позиція "Укрнафти" щодо непідконтрольності органам державного фінансового контролю є системною, а тому остання планова ревізія Товариства проведена 2010 року", – акцентують аудитори на повній непідконтрольності менеджменту "Укрнафти".

Зазначається, що "Укрнафта" не проти проведення перевірки використання державного майна, яке не увійшло до статутного капіталу.

"Те, що "Укрнафта" вже 9 років не допускає державних аудиторів на свої об'єкти, означає, що фактично підприємство належить не державі, а вузькому колу бенефіціарів групи "Приват", – дійшов висновків з листування Канєвський.

Аналогічну позицію щодо непідконтрольності державним аудиторам висловлюють в компанії "Укргазвидобування", 100% акцій належить також "Нафтогазу".

Зважаючи на системність проблеми, аудитори запропонували Кабінету міністрів надати доручення Міністерству розвитку економіки розробити законопроект, яким чітко визначити, що підприємства із державними 50 і більше відсотками акцій належать до суб'єктів господарювання державного сектору економіки. А "Нафтогазу" дати доручення забезпечити умови для Держаудитслужби провести ревізію на "Укрнафті".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: