fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 18:29 31 Жов 2019

"У самому НАТО є проблеми": які складнощі євроатлантичної інтеграції України

Учора стало відомо, що Угорщина наклала вето на спільну заяву послів НАТО щодо України, яка мала бути ухвалена Північноатлантичною радою, що перебуває з візитом в Україні. Сьогодні ж Сіярто заявив, що Будапешт розблокував заяву НАТО щодо України.

Це не перше блокування Угорщиною результатів роботи Комісії Україна-НАТО.

Щоб пояснити поведінку країни-сусіда, Рубрика звернулась до заступника голови Координаційної ради Громадської ліги "Україна-НАТО", доктора історичних наук Ігоря Тодорова з проханням оцінити масштаб впливу Будапешта на рішення Північноатлантичного Альянсу в питанні України.

Коли ми кажемо, що в України є проблеми з євроатлантичною інтеграцію, варто не забувати, що й в самому НАТО є проблеми

«Варто не забувати, що Альянс НАТО – це класична міжнародна організація, з 29-країнами-членами, та, у найближчому часі, розширенням Альянсу до 30 членів за рахунок Північної Македонії. І рішення там приймаються виключно консенсусом. При цьому варто враховувати ситуацію, яка ще з 2017 року почалась через наш закон про освіту та отримала відповідну реакцію Угорщини. Вчора Угорщина наклала вето на спільну заяву послів НАТО щодо України. І взагалі вона блокує усі засідання такого принципового робочого органу як комісія Україна-НАТО, які регулярно проводиться на рівні глав держав урядів під час самітів НАТО, або на рівні міністрів закордонних справ чи міністрів оборони. Через це з кінця 2017 року подібних засідань не було», – пояснює Тодоров.

Експерт підкреслює, що складність з євроатлантичною інтеграцію полягає не тільки в позиції України.

«Але варто зазначити, що цього разу блокування з боку Угорщини було стосовно навіть не України, а Північноатлантичної ради на рівні послів. До цього був запропонований проект резолюції до якого Угорщина подала свої додатки. Ці додатки інші країни-члени НАТО не сприйняли, не підтримали. І після цього Угорщина заявила, що буде блокувати будь-яку резолюцію. Коли ми кажемо, що в України є проблеми з євроатлантичною інтеграцію, варто не забувати, що й в самому НАТО є проблеми», – резюмує він.

Нагадаємо, що за результатами засідання Комісії Україна-НАТО Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар Єнс Столтенберг зробили низку важливих заяв.

Зокрема, Зеленський підтвердив бажання отримати ПДЧ в НАТО, а Столтенберг у Раді заявив, що двері НАТО залишаються відчиненими для України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: