fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:48 31 Жов 2019

Експерт пояснив, що для України означає візит представників НАТО

Сьогодні в Києві відбулось засідання Комісії Україна – НАТО. Воно проходило в рамках візиту в Україну Північноатлантичної ради Альянсу, яка напередодні, 30 жовтня, відвідала Одесу.

За результатами засідання Комісії Україна-НАТО Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар Єнс Столтенберг зробили низку важливих заяв. Зокрема, Зеленський підтвердив бажання отримати ПДЧ в НАТО, а Столтенберг у Раді заявив, що двері НАТО залишаються відчиненими для України.

"Рубрика" запитала у заступника голови Координаційної ради Громадської ліги "Україна-НАТО", доктора історичних наук Ігоря Тодорова, що для України означає візит представників НАТО.

"Візит представників НАТО в Україну – абсолютно нормальний і плановий. Він не викликаний якимось нестандартними подіями. В України з НАТО є Хартія про особливе партнерство, на законодавчому рівні закріплений рух України до НАТО. Також, хочу нагадати, що такий саме формат засідання Північноатлантичної Ради на рівні послів вже відбувалося в Україні за час президентства Кучми у 2002 році, і після засідання посли поїхали по регіонах нашої країни. Безпосередньо у Донецьку був тодішній генеральний секретар НАТО Джордж Робертсон. У 2005 році у Києві відбулося засідання Північноатлантичної Ради на рівні послів, які потім теж поїхали по регіонах, у тому числі, були і в Донецьку. Зокрема, у донецькому університеті за участі посла США в НАТО Вікторії Нуланд був відкритий Центр міжнародної безпеки євроатлантичної співпраці. Тож з історичного перебігу подій, бачимо, що цей візит є плановим", -підкреслює експерт.

При цьому Тодоров зазначив, що деякі заяви представників влади накладають певний відбиток на стосунки України з НАТО.

"Але. Деякі контроверсійні заяви з боку деяких урядовців, деяких депутатів стосовно можливості референдуму щодо вступу України до НАТО – це все накладає певний відбиток", – підкреслює експерт.

Нагадаємо, Зеленський заявив, що Україна концентрується на проведенні реформ, однак робить це, "не знімаючи з порядку денного і план дій щодо членства".

При цьому Столтенберг у Раді закликав Україну до реформ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: