Загроза епідемії дифтерії: вже 21 випадок, у 8 регіонах дефіцит сироватки, МОЗ звернувся до ООН

На всю Україну є лише 189 флаконів протидифтерійної сироватки. Її не вистачає у 8 регіонах через затримку поставок міжнародними організаціями. 

Про це повідомили на засіданні Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, передає кореспондент "Рубрики".

"За останні 10 років було зареєстровано 56 хворих на дифтерію. А тільки цього року до 30 жовтня — вже 21 випадок захворювання на дифтерію. З них 5 підтверджених випадків, 14 імовірних та ще 2 — можливих, згідно загальноприйнятій градації", – заявив директор Центру громадського здоров'я МОЗ України Володимир Курпіта.

У 90-тих в Україні уже була ціла епідемія, коли захворіло близько 20 тисяч людей і 700 від дифтерії померло, нагадав він.

"За охопленням по щепленню Україна посідає останнє місце серед європейських країн за даними ВООз. Має бути 95% по всьому календарю. У нас такого нема. Хоча є і прогрес. На 16% підвищився рівень вакцинації від дифтерії, праця та кашлюку для дітей 1-3 років", – розповів Володимир Курпіта.

"Всього є 5 типів вакцин для запобігання дифтерії. Для дітей до 2 років (щеплення від коклюшу, дифтерія правець) їх вистачає для планової вакцинації. Їх більше мільйона. 141 тисяча доз є для старших 6-річних дітей (там тільки від дифтерії та правцю). Для дорослих є 4.9 мільйона доз для запобігання", – константував директор Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Водночас в Україні критично не вистачає сироватки. Її виробників просто мало, адже у світі дифтерію перемогли. МОЗ звернувся до ООН за отриманням гуманітарної допомоги для отримання сироватки. Ще 150 флаконів тоді надійдуть до середини грудня, повідомили на засіданні.

У МОЗ України нагадують, що щеплення від дифтерії рекомендовано Календарем профілактичних щеплень дітям та дорослим кожні 10 років після 16-річного віку. Щоб вакцинуватися треба звернутися до свого сімейного лікаря.

Також на засіданні повідомили, що у МОЗ планують збільшити автономію Інституту раку, кардіології та Охматдиту.

Свіжі дописи

  • Новини

Російська армія минулої доби ще втратила понад 1200 своїх солдатів, 13 танків та 36 артсистем

Минулої доби, 17 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1200 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

Сили ППО знищили усі ударні безпілотники, запущені окупантами вночі по Україні

У ніч на 18 травня російські загарбники запустили по Україні 13 ударних безпілотників: силам протиповітряної… Читати більше

Saturday May 18th, 2024
  • Новини

У Санкт-Петербурзі на території військової академії зв’язку пролунав вибух: є поранені

У Санкт-Петербурзі прогримів вибух на території військової академії зв’язку. Місцева влада заявила про постраждалих. Про… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

У Львівському історичному музеї відкрили виставку меморіальних вишиванок

Днями у Львівському історичному музеї презентували виставковий проєкт «(Не)тлінні». Його присвятили Всесвітньому дню вишиванок, а… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Генштаб: ворог активно наступає на Покровському і Придніпровському напрямках, Сили оборони стримують натиск

На Краматорському, Покровському та Придніпровському напрямках зросла кількість бойових зіткнень, на Харківському напрямку українські захисники… Читати більше

Friday May 17th, 2024
  • Новини

Мінветеранів перезапускає бренд “Створено захисниками”

Міністерство у справах ветеранів спростило алгоритм отримання ветеранами-підприємцями маркування “Створено захисниками”. Про це повідомляє Рубрика,… Читати більше

Friday May 17th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.