fbpx
Сьогодні
09:17 29 Жов 2019

В ОПУ презентували ідею створення Національного альянсу волонтерів

В Офісі президента України Володимира Зеленського на зустрічі представників волонтерського руху з усієї України презентували ідею Національного альянсу волонтерів (НАО) при главі держави.

Про це повідомив сайт президента.

Основні завдання альянсу – координація з державними органами, створення робочих груп з актуальних проблемних напрямів, підготовка проектів пропозицій президенту як главі Альянсу, моніторинг та аналіз ефективності реалізації волонтерських ініціатив, вдосконалення законодавства в сфері розвитку та популяризації волонтерського руху.

"Ми налаштовані продуктивно і системно працювати над вирішенням питань. Раді, що ви погодилися брати участь у цій комунікаційній платформі", – сказала заступник керівника ОП Анна Коваленко.

Як зазначається, на зустрічі були присутні військові волонтери, волонтери, які займаються проблемами дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, самотніх людей похилого віку, освітніми та екологічними питаннями.

Радник заступника керівника ОП Максим Кречетов зазначив, що НАО буде складатися з багатьох секцій за напрямами діяльності.

"Кожна секція буде займатися своїми справами і запрошувати на цю площадку для співпраці представників центральних органів влади, народних депутатів і всіх, від кого залежить вирішення тієї чи іншої проблеми", – сказав Кречетов.

Координатором НАО обрали волонтера Наталю Пушкарьову. Вона окреслила основні проблеми цієї діяльності. Зокрема, це відсутність єдиної системи інформаційного обміну з ситуацій, які вимагають волонтерської допомоги, рамкове законодавство, не підкріплене нормативно-правовими актами належним чином.

Також вона зазначила, що не існує координації між волонтерами, залученими до вирішення одних і тих же завдань.

"Проблемою є інертність державних органів різного рівня і саботаж з боку окремих чиновників, фізичне, емоційне і психологічне вигоряння волонтерів і багато інших негативних моментів, з якими щодня стикаються волонтери. Але головна проблема – це відсутність координації між органами влади та волонтерськими громадськими організаціями", – зазначила координатор НАО.

Крім того, вона підкреслила, що підтримка волонтерського руху з боку держави може стати одним з чинників економічного зростання в країні.

"Держава могла б перекласти важливі суспільні завдання на громадські організації", – сказала Пушкарьова.

Пушкарьова також навела приклад діяльності волонтерського руху в Сполучених Штатах Америки і в країнах Європейського союзу.

"Ці країни мають можливість переводити деякі економічні питання на волонтерські співтовариства, на меценатів. Волонтерство грає важливу роль локомотива позитивних суспільних змін у багатьох розвинених країнах", – зазначила вона.

Також учасники засідання домовилися опрацювати найбільш актуальні проблеми волонтерського руху. Для цього вони створять відповідні тематичні сектори. До Міжнародного дня волонтера, який відзначається 5 грудня, повинні бути представлені перші результати роботи НАО.

 

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: