fbpx
Сьогодні
10:26 29 Жов 2019

Міністр енергетики розказав, коли буде заключений контракт на постачання російського газу через Україну до Європи

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель стверджує, що європейська сторона запропонувала нові рамки з метою укладення довгострокового контракту постачання російського газу територією України після 2020 року, який, як сподівається українська сторона, буде підписано до кінця поточного року.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні ми обговорили з нашими європейськими партнерами і прийняли нові пропозиції щодо рамок роботи з контрактом із транзиту газу. Ми повністю підтримуємо ці пропозиції і вдячні нашим європейським партнерам за них", – сказав він у понеділок у Брюсселі після завершення четвертого раунду переговорів у тристоронньому форматі Україна-Росія-Європейська Комісія.

За словами Оржеля, ці пропозиції "базуються на 10-річному контракті, а також на обсягах 60 млрд кубометрів – стабільних обсягів і 30 млрд кубометрів – змінюваних обсягів – транспортування газу газотранспортною системою". "Є додаткові моменти, що ми укладаємо транспортний договір відповідно до європейського законодавства", – наголосив міністр.

При цьому він запевнив, що Україна займає чітку позицію щодо того, щоб гарантувати стабільне постачання на європейському напрямку. "Ми сподіваємося, що укладемо договір (з транзиту) до кінця року і забезпечимо надійність постачань на європейський ринок", – додав Оржель.

Міністр каже, що українська сторона запропонувала провести наступний раунд переговорів у тристоронньому форматі Україна-Росія-Європейська Комісія з транзиту російського газу територією України після 2020 року вже 11 листопада нинішнього року.

"Українська сторона займає позицію щодо інтенсифікації переговорів. Ми готові у будь-який час займатися технічними питаннями переговорів, політичними питаннями переговорів. Ми пропонували провести наступний раунд якомога швидше, зокрема, ми пропонували дату після 11 листопада".

Відповідаючи на запитання, чи буде українська сторона готова до кінця року запровадити необхідне європейське законодавство, Оржель сказав: "Ми йдемо дорожньою картою і встигнемо до кінця року запровадити необхідні зміни".

Раніше повідомлялося, що в ЄС розчаровані підсумком тристоронньої зустрічі по газу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: