fbpx
Сьогодні
13:34 28 Жов 2019

Великі імперії завжди використовували невеликі країни в своїх інтересах, - Зеленський натякав на тиск Трампа

Президент Володимир Зеленський та його радники більшу частину літа намагалися знайти спосіб відмовити президенту США Дональда Трампа у справі Байденів, не образивши його.

Про це пише московський кореспондент "The New Yorker" Джошуа Яффа, який зустрічався з самим Зеленським, говорив із людьми з його оточення та західними дипломатами.

Під час зустрічі з журналістом у серпні Зеленський говорив про заморожену військову допомогу США як про технічне питання, але відзначав, що "є деякі труднощі".

"Це складна історія, яка почалася дуже давно… Великі імперії завжди використовували невеликі країни в своїх інтересах. Але в цьому політичному шаховому матчі я не дозволю Україні бути пішаком", – говорив український лідер.

Джерела "The New Yorker" підтверджують, що ще в травні на нараді з енергетичних питань Зеленський був стурбований і обговорював, як дати раду з очікуваннями Трампа та його адвоката Руді Джуліані.

"Причиною зустрічі стало небажання говорити "ні" президенту Сполучених Штатів, чия підтримка йому знадобиться відносно Росії, безпеки і МВФ", – сказав співрозмовник журналіста, ознайомлений із деталями зустрічі.

Джуліані на початку травня планував приїхати до Києва, але відмовився від цієї ідеї. Проте наприкінці того ж місяця бізнесмени Ігор Фруман та Лев Парнас, які працювали на нього, з'явилися в Києві і хотіли зустрічі з Зеленським. Із ними зустрівся Сергій Шефір та дав зрозуміти, що пресслужба не може говорити про зустріч із Джуліані до інавгурації:

Більшу частину літа Зеленський та його радники провели в пошуках виходу зі свого скрутного становища, зазначає журналіст.

"Західний дипломат у Києві описав мені характер своїх бесід із Адміністрацією Зеленського: "Українці запитували нас, чи є людина, з якою ми можемо поговорити в США. Вони шукали чарівне рішення, людину, який може виправити це…", – пише Яффа.

Один із радників Зеленського зізнався: "Ми намагалися не засмучувати Трампа, хоча знали, що не можемо відповісти на це питання так, щоб задовольнити всі сторони".

Пізніше в розмові з кореспондентом "The New Yorker" радник Зеленського з політичних питань допускав, що взаємодія з Джуліані була помилкою, бо Україні варто було "залишитися осторонь". Єрмак говорив, що було б логічно організувати зустріч між генпрокурорами США та України.

"В якомусь сенсі Зеленський був врятований скаргою (американського) викривача, яка, схоже, поклала кінець вимогам чиновників Трампа про проведення розслідувань", – вважає Яффа.

Журналіст також описує особистість Зеленського, а свій матеріал називає так: "Президент України, обіцяючи новий стиль політики, відчуває смак болота Трампа".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: