fbpx
Сьогодні
09:17 28 Жов 2019

У Брюсселі сьогодні відбудеться раунд консультацій ЄС-Україна-РФ щодо транзиту газу

У Брюсселі 28 жовтня на тристоронніх консультаціях директор НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв зустрінеться з директором "Газпрому" Олексієм Міллером, повідомляє офіційний сайт Європейської комісії.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"У понеділок у Брюсселі відбудеться черговий раунд тристоронніх переговорів на політичному рівні між РФ та Україною щодо довгострокового транзиту газу територією України після 2019 року", – йдеться в повідомленні.

Як зазначено, перед тристоронньою зустріччю віце-президент Енергетичного союзу ЄС Марош Шефчович зустрінеться з обома делегаціями – України та РФ.

"Я хочу розвинути конструктивний дух, який з'явився під час наших останніх переговорів, коли ми прийшли до зближення позицій з деяких питань", – зазначив напередодні консультацій Шефчович.

Пояснюємо: Чинний нині 10-річний контракт закінчується 31 грудня 2019 року. Якщо нового контракту не укладуть, то Україна перестане бути транзитною державою. Транзит російського газу до ЄС через українську ГТС є найбільшою статтею експорту українських послуг. Щороку транзит газу приносить державі близько 3 мільярдів доларів доходів — це близько 2-2,5% від ВВП України.

Крім цього, імпорт газу, який Україна здійснює з ЄС відбувається шляхом відбору цього газу на території України. Тобто, фактично польський чи словацький газ, який ми імпортуємо, у Польщі чи Словаччині може ніколи не побувати. У разі припинення транзиту газу здійснювати імпорт буде проблемно. В уряді навіть не виключають того, що у деяких містах України можуть виникнути проблеми з постачанням газу.

Крім цього, у разі, якщо транзит газу через Україну припиниться, державі потрібно буде витрачати значні ресурси на те, щоб утримувати ГТС (газотранспортна система). Коли є транзит, то ГТС сама себе окуповує.

Україна на переговорах хоче укласти довгостроковий контракт на транзит терміном на 10 років. У цьому ж зацікавлені і європейські споживачі. Водночас Росії такий контракт невигідний, бо вона будує газопроводи в обхід України — «Північний потік-2» та «Турецький потік». У разі їхнього запуску Росія може відмовитися від українського транзиту. Введення в експлуатацію цих газогонів очікується у найближчі декілька років.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: