fbpx
Сьогодні
19:44 28 Жов 2019

ДБР має розслідувати "злив" керівництвом НАБУ таємної інформації за заявою Шокіна, - суд

Шевченківський районний суд Києва зобов'язав державне бюро розслідувань (ДБР) внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) відомості, викладені в заяві екс-генпрокурора Віктора Шокіна щодо незаконного збору та передання його особистих даних співробітниками Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна" від адвокатів Шокіна, відповідну постанову було ухвалено 28 жовтня 2019 року.

"Зобов'язати уповноваженого слідчого (уповноважена особа) Державного бюро розслідувань невідкладно, але не пізніше 24 годин, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, викладені в заяві Шокіна Віктора Миколайовича від 16 жовтня 2019 року", – йдеться в рішенні суду.

9 жовтня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив службове листування НАБУ і посольства США, згідно з яким перший заступник НАБУ Гізо Углава через свою помічницю Поліну Чиж тривалий час надавав посольству США інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні та США.

Згідно з його даними, працівниця НАБУ Поліна Чиж отримала вказівку від працівниці посольства США Ганни Ємельянової надати інформацію у справі екс-міністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського. Народний депутат також оприлюднив суми грошей, які було перераховано представникам Burisma Group, зокрема і Гантеру Байдену.

За словами Деркача, Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника у рамках кримінального провадження щодо Burisma, але постійно отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала неприкрите роздратування Джо Байдена, і його п'ятий за два роки візит до Києва, 7-8 грудня 2015 року, був присвячений вирішенню питання відставки Віктора Шокіна через справи Злочевського та Burisma Group.

Як повідомляв Деркач, "предметом тиску став $1 млрд кредитної гарантії, який США мали надати Україні".

16 листопада ДБР зареєструвало заяву Шокіна про розголошення співробітниками НАБУ даних, що становлять таємницю досудового розслідування, а також про злив персональних даних Шокіна співробітникам посольства США в Україні.

Шокін подав відповідну заяву на підставі фактів, оприлюднених 9 жовтня народним депутатом Андрієм Деркачем про тиск посольства США на правоохоронні органи України з метою втручання у виборчий процес у Сполучених Штатах.

На думку Шокіна, НАБУ незаконно отримало в Державній міграційній службі його особисту картку, а також незаконно передало її посольству США. Цей "злив", на думку екс-генпрокурора, було здійснено для тиску на нього з боку колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: