Ще до інавгурації Зеленський відчув тиск із боку президента США: деталі

Ще до інавгурації на посаду президента Володимир Зеленський відчував тиск із боку президента США Дональда Трампа та його адвоката Рудольфа Джуліані з приводу розслідування щодо сина демократа Джо Байдена.

Про це агентству "Associated Press" повідомили три джерела, які говорили на умовах анонімності.

7 травня Зеленський зібрав у Києві невелику групу радників поговорити про енергетичні потреби країни. У результаті більшу частину тригодинної дискусії вони говорили про те, як впоратися з вимогами Трампа і Джуліані провести розслідування і як уникнути втягування в американські вибори.

На зустрічі 7 травня були присутні два його головних помічники – Андрій Єрмак та Андрій Богдан, також у кімнаті перебували голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв та американець Амос Хохштайн, який входить до наглядової ради української компанії.

Хохштайн – колишній дипломат, який консультував Байдена з питань України при адміністрації Барака Обами.

Зустріч відбулася до інавгурації Зеленського, але приблизно за два тижні після того, як Трамп подзвонив, щоб привітати його в ніч виборів 21 квітня.

І це відбулося більш ніж за два місяці до телефонної розмови нового президента України і американського лідера, яка відбулася 25 липня.

"Повні деталі того, що два лідери обговорювали в телефонній розмові у Великодню неділю, ніколи не були оприлюднені, і неясно, чи просив Трамп явно розслідувати справу Байденів", – зазначає AP.

Спогади трьох людей розходяться в тому, чи посилався Зеленський на першу розмову з Трампом як на джерело свого занепокоєння. Але всі вони показують, що обраний президент України насторожено ставився до того, що Трамп наполягав на розслідуванні справи колишнього віце-президента США і ділових відносин його сина Хантера.

У будь-якому випадку, пише видання, Зеленський одразу знав, що життєво важлива військова підтримка може залежати від того, яку сторону він вибере в американській боротьбі.

Офіс Зеленського не відповів на прохання AP про коментар перед публікацією в середу.

Білий дім не коментував, чи вимагав Трамп розслідування в розмові 21 квітня.

За день до зустрічі Зеленського з радниками 7 травня Держдепартамент США відкликав із Києва посла Марі Йованович. Як повідомлялося, причиною могла бути її відмова Джуліані негласно тиснути на Київ.

Трамп дзвонив Зеленському 21 квітня привітати з перемогою на виборах президента, а 25 липня – привітати з "великою перемогою" його партії "Слуга народу" на парламентських виборах.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна отримає від США передові ударні дрони з вогнепальною зброєю

Україна отримає від Сполучених Штатів Америки передові ударні дрони з вогнепальною зброєю на борту виробництва… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Уряд виділив 1 млрд гривень на закупівлю шкільних автобусів: у пріоритеті прифронтові та прикордонні регіони

Українські школи у низці областей отримають шкільні автобуси. Уряд ухвалив постанову, яка передбачає розподіл коштів із держбюджету… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Генштаб: ЗСУ утримують позиції та відбивають штурми ворога на декількох напрямках, за добу зафіксовано 97 боєзіткнень

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Кабмін створив групу щодо конфіскації російських активів за кордоном

Кабінет міністрів оновив склад робочої групи, яка займається розробкою механізмів відшкодування та створив робочу підгрупу з… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

IT коаліція надала Україні обладнання на 900 тисяч євро

ІТ-коаліція на чолі з Естонією та Люксембургом надала Україні ноутбуки, монітори та інше комунікаційне обладнання… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Говорити про відкриття нової лінії фронту поки зарано, – голова Харківської ОВА про ситуацію у регіоні

Російські війська активізували штурмові дії на окремих ділянках лінії зіткнення на Куп’янському напрямку. Періодично ворог… Читати більше

Friday May 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.