fbpx
Сьогодні
21:58 24 Жов 2019

Під час анексії Криму фокус НАТО був не на РФ, - екс-командувач Альянсу

Коли Росія розпочала операцію з анексії Криму, вона не була у фокусі розвідки Північноатлантичного Альянсу (НАТО), як це було у часи холодної війни.

Про це в інтерв'ю hromadske заявив командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі у 2013-2016 роках Філіп Брідлав.

«У часи холодної війни ми на Заході мали дуже цілісний, конкретний і детальний набір розвідувальних можливостей, які були сфокусовані на Росії. Ми добре розуміли тактичну ситуацію і були в курсі того, як діятимуть оперативні групи», — зазначив він.

Але після падіння Берлінської стіни та розпаду Радянського Союзу НАТО вже не так стежило за Росією, до того ж були війни в Іраку та Афганістані.

«Так ми втратили контакт з операційним та тактичним рівнем російських військ. Ми й досі маємо хорошу розвідку щодо їхніх ядерних потужностей, але ми втратили контакт», — сказав Брідлав.

За його словами, під час анексії у 2014 році у НАТО бачили, що «щось відбувається» і зафіксували російські війська за декілька днів до початку операції.

«Але ще 20 років тому ми би знали, де перебуває кожен з цих батальйонів і куди саме прямує», — наголосив екс-командувач НАТО.

Брідлав визнав, що Альянс не очікував від Росії подібних дій, не очікував, що Москва використає свою армію, щоб порушити міжнародно визнані кордони і захопити Крим, а потім розпочне війну на Донбасі.

«Ми думали, що використання військової потужності для того, щоб змінити міжнародно визнані кордони великою державою, більше не можливе. Виявилося, що у випадку з Росією це актуально», — резюмував він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: