fbpx
Сьогодні
16:51 23 Жов 2019

World Paper Free Day: 9 лайфхаків, як економити папір у побуті

Кожен четвертий четвер жовтня — Міжнародний день без паперу.

За останні 20 років витрати паперу збільшилися більше ніж на 25%. Так, за даними Конфедерації європейських виробників паперу CEPI, у середньому в світі щорічно виробляється 400 мільйонів тон паперу і картону. При цьому гази, які виділяються при виробництві паперу, згубно впливають на навколишнє середовище і посилюють парниковий ефект.

"Рубрика" підготувала для своїх читачів 9 порад, як економити папір у побуті.

1. Обирайте рушники, серветки та хустки з тканини

Вони багаторазові, їх можна прати скільки завгодно. Коштують не набагато дорожче, ніж паперові, особливо враховуючи тривалість служби. До того ж, це просто естетично.

2. Користуйтеся міцним, а не паперовим посудом

За можливості уникайте використання паперових тарілок і чашок. Використовуйте краще звичайні, які миються. Приходьте до кав'ярень з чашками-термосами, і просіть готувати каву, чай або інші гарячі напої у власний посуд. Так ви не уникаєте зайвих відходів, та й впевнені у чистоті особистої чашки 😉

Якщо все ж змушені користуватися паперовим посудом – обирайте з вторинної сировини.

3. Використовуйте еко-сумки

Торбинка завжди стане у нагоді і збереже не тільки природу, а й пару ваших гривень у супермаркеті.

4. Обирайте багаторазові фільтри

Паперові фільтри відбілюють хлором, що погано для навколишнього середовища. До речі, деякий хлор і діоксин можуть потрапити в вашу воду. Використовуйте багаторазові – металеві сітчасті або з нової тканини

5. За можливості оплачуйте рахунки онлайн

Замініть рахунки на «безпаперові» і оплачуйте їх в Інтернеті. Зберігайте квитанції в папці на комп'ютері та роздруковуйте лише за необхідністю.

6. Електронні ЗМІ

Сьогодні більшість журналів та газет мають електроні версії, підписка на які онлайн набагато дешевше, ніж друковані версії.

7. Використовуйте вторинний туалетний папір

Використовуйте вторинний туалетний папір. На жаль, не всі виробники пишуть, з якої сировини виробляють папір. Але якщо кожна сім'я замінить тільки один рулон туалетного паперу на один рулон переробленого після споживання туалетного паперу, це врятує життя близько 2 мільйонів дерев.

8. Обирайте тканинні пелюшки замість одноразових памперсів

Окремі елементи обробленої деревини в одноразових підгузках є джерелом токсинів, які шкодять шкіру вашого малюка. Тому використання тканинних пелюшок буде плюсом і для малюка, і для природи, і для вашого гаманця.

9. Обирайте електронні органайзери

Для записів використовуйте додатки у телефоні, ноутбуці (найбільш поширені: Wunderlist, Trello, Google Keep, Basecamp) або ведіть записи онлайн. Варто лише звикнути.

Більше цікавих порад читайте у матеріалі Без зайвого паперу: як еко-свідомо організувати життя і бізнес.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: