fbpx
Сьогодні
19:08 23 Жов 2019

Порошенко і Мальдіви: суд дав ДБР доступ до даних "Схем". Журналісти вважають це порушенням права людини

Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми "Схеми", які готували розслідування про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане у січні 2018 року.

Про це повідомляє 23 жовтня Радіо Свобода.

Слідчі також отримали дозвіл на доступ до цілої низки інших внутрішньоредакційних даних – графіку роботи журналістів, операторів і водіїв, даних щодо оплати їхньої праці.

Таке рішення суд ухвалив 17 жовтня в рамках досудового розслідування кримінального провадження Державного бюро розслідувань щодо ймовірного "незаконного переправлення осіб" – зокрема, експрезидента – через державний кордон "із використанням завідомо підроблених документів".

Строк дії ухвали – місяць. Згідно з рішенням суду, якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначену інформацію, то суд, за клопотанням слідчих ДБР, "має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення зазначених речей і документів".

Перелік даних, який журналісти мають передати в ДБР на виконання ухвали суду, такий:

  • весь відзнятий матеріал;
  • інформаційні запити і відповіді на них, які виконані під час готування зазначеної передачі; можливі документальні матеріали, що підтверджують присутність (обліки робочого часу, завдання, бухгалтерські документи про виплати грошової винагороди за виконання завдань, редакційні завдання, оплату транспортних послуг, путівок на автомобілі) задіяних журналістів, операторів, водіїв та інших співробітників під час знімання матеріалу в т.ч. у вечірній і нічний час (в т.ч. 08.01.2018) для вказаної передачі;
  • інші наявні документальні матеріали, що стосуються зазначеної телепередачі (службові записки, повідомлення, погодження випуску в ефір, редагування, затвердження тексту телепередачі, внесення правок, рецензії, заперечення тощо).

В ухвалі Печерського районного суду Києва зазначається також, що вона не підлягає оскарженню.

журналісти Схеми

Редакція "Схем" оприлюднила заяву щодо отримання ДБР доступу до надмірного обсягу даних журналістів-розслідувачів через суд

Текст заяви розміщено на сайті "Радіо Свобода".

17 жовтня Печерський районний суд Києва надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації журналістів програми "Схеми: корупція в деталях", які готували розслідування "Mr. Petro Incognito" – про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане в січні 2018 року під авторством Михайла Ткача та Наталки Седлецької.

Редакція програми "Схеми" вбачає низку ризиків через винесену судом ухвалу.

Так, зокрема журналісти наголошують, що обсяг затребуваних даних – надмірний.

"ДБР розслідує перевищення повноважень Петром Порошенком – перевіряє дані про те, чи він та його родина таємно літали на відпочинок на Мальдіви не під своїми іменами, оминаючи паспортний та митний контроль або надаючи документи з іншими паспортними даними. Втім, незрозуміло, як в офіційному встановленні цих фактів можуть допомогти обліки робочого часу журналістів, операторів та водіїв програми розслідувань, їхні зарплати, їхня внутрішня редакційна комунікація – аж до процесу "внесення правок" та "погодження випуску в ефір". Редакція вважає витребування такого широкого переліку даних надмірним", – йдеться в заяві.

На думку журналістів, існує також і ризик розкриття джерел. Окрім цього – ризик обшуків.

"В ухвалі прямо йдеться, що у разі відмови редакції добровільно виконати рішення суду і надати слідству всі ці дані – суд має право винести рішення про дозвіл на проведення обшуків на "Радіо Свобода". При цьому, вже зрозуміло, що виконати в повному обсязі ухвалу неможливо – скажімо, листування журналістів з редакторами, дані про редакційний процес підготовки програми розслідувань ми не надаємо, і це було легко передбачити. Тому не можна виключати, що правоохоронці навмисно придумали підстави для здобуття собі права на проведення обшуків в редакції (втім, мотиви до кінця не зрозумілі)", – наголошують в редакції.

"Схеми" не виключають непрогнозованість дій правоохоронців.

"Викликає занепокоєння нелінійність поведінки слідчих ДБР. Адже в рамках цього офіційного розслідування "Схеми" вже пішли з ними на контакт. Так, у серпні вони звернулись до редакції з проханням надати офіційні запити, які журналісти відправляли під час свого розслідування, та відповіді на них. Редакція надала слідчим запитувані документи. Незрозуміло, навіщо для подальшої співпраці слідчим знадобилось застосовувати інструмент примусу, під загрозою обшуків. Ми завжди готові йти назустріч слідчим органам, допомагати їм доводити розпочаті нами розслідування до справедливої розв'язки, сприяти притягненню винних до відповідальності – але не тоді, коли правоохоронці через суд надмірно та необґрунтовано втручаються в роботу редакції", – повідомляється в заяві.

В ухвалі Печерського районного суду зазначено, що вона не підлягає оскарженню. Таким чином, суд не залишив журналістам можливості вимагати перегляду рішення, яке на думку редакції є надмірним втручанням в діяльність проекту журналістських розслідувань.

"Наразі в редакції Радіо Свобода тривають консультації з адвокатами про те, які існують законні юридичні інструменти захисту від такого втручання в роботу журналістів", – зазначають журналісти.

Водночас, "Схеми" наголошують, що не вбачають можливим надавати слідству внутрішню редакційну інформацію, яка, очевидно, не має стосунку до суті кримінальної справи, та несе потенційні ризики розкриття журналістських джерел. Це стосується кримінальних проваджень стосовно представників як попередньої влади, так і нинішньої, незалежно від політичної приналежності фігуранта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: