fbpx
Сьогодні
16:35 23 Жов 2019

Країни-члени НАТО хочуть поговорити із Зеленським про його ініціативи стосовно миру на Донбасі

Північноатлантична рада під час візиту до України наступного тижня розраховує почути "з перших вуст" про ініціативи нової влади, спрямовані на завершення конфлікту на Донбасі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції напередодні міністерської зустрічі НАТО в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

Столтенберг нагадав, що вже за декілька днів, а саме 30-31 жовтня, до України має прибути з візитом Північноатлантична рада – посли усіх держав-членів Альянсу на чолі із самим генсеком. "Північноатлантична рада відвідає Одесу та Київ", – зауважив він.

"Один з мотивів цього візиту – він відбудеться для того, щоби мати краще розуміння (ситуації в Україні), отримати інформацію з перших рук від уряду та президента Зеленського. Ми хочемо обмінятися думками про те, як саме НАТО може підтримати Україну та мирні зусилля", – заявив генсек.

Єнс Столтенберг також заявив, що у НАТО є консенсус щодо дій чинної влади щодо вирішення проблеми російської агресії на Донбасі. "Ми повністю підтримуємо зусилля, спрямовані на політичне врегулювання через виконання мінських домовленостей і ми вже побачили певний прогрес, включаючи обмін ув'язненими", – заявив він. Генеральний секретар наголосив, що це питання не єдине, якому буде присвячений візит до України.

З боку НАТО, нагадав він, практична підтримка Україні надається через трастові фонди, через допомогу у модернізації збройних сил, безпекових структур, та у вигляді двосторонніх програм допомоги. Також твердою залишається політична підтримка. "Ми знову і знову заявляємо, що не погодимося з незаконною анексією Криму і що ми підтримуємо територіальну цілісність України", – наголосив генсек.

"Всі союзники – і у Північній Америці, і в Європі – надають Україні значну підтримку", – підкреслив Столтенберг.

Він повідомив, що на міністерській зустрічі 24-25 жовтня буде розглядатися питання про підвищення рівня практичної підтримки.

"Ми будемо не лише зберігати, але і нарощувати підтримку, і зараз ми перебуваємо у процесі збільшення нашої підтримки для України у різних сферах, включаючи підтримку українського військово-морського флоту, і це буде одним з питань, яке ми будемо вирішувати зараз, на зустрічі у найближчі два дні", – заявив він.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: