fbpx
Сьогодні
16:51 19 Жов 2019

Гладковського арештували на 2 місяці з можливістю внесення застави у 10 млн грн

Вищий антикорупційний суд відправив під арешт на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 10 мільйонів гривень колишнього заступника секретаря Ради безпеки та оборони України Олена Гладковського.

Про це повідомляє hromadske.

Адвокати Олега Гладковського наголошували на незаконності затримання їхнього підзахисного та необґрунтованості ризиків. Захисники запевняли, що Гладковський протягом трьох років 265 разів виїжджав за кордон і повертався, тож це свідчить про відсутність його намірів ухилення від слідства. Також адвокати наголосили на тому, що Гладковський вже не обіймає посаду заступника секретаря РНБО, а отже не має тих тісних зв'язків, якими б міг перешкоджати слідству.

Також захист наголосив, що у Гладковського проходило багато обшуків і ризик про знищення, приховування доказів є необґрунтованим. Адвокати просили відпустити Гладковського під особисте зобов'язання або на поруки. До зали суду прибули два депутати, один кандидат у депутати та колишній народний депутат (Максим Саврасов, Ростислав Павленко, Андрій Серебрянський, Олег Зімін), які готові були взяти підозрюваного на поруки.

Гладковський

Сам підозрюваний заявив, що продовжує голодування в знак протесту, що не має відношення до компанії «Богдан Моторс», те, що не збирався тікати з країни, а мав зворотні квитки й про те, що рішення про пошуки іншої компанії постачальника було ухвалене на підставі справи про банкрутство КрАЗу (конкуруючої компанії МАЗів).

Олега Гладковського підозрюють у двох епізодах: зловживанні службовим становищем та недостовірному декларуванні.

За даними слідства, Гладковський забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю за державний кошт вантажних автомобілів МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №2», що входить до складу «Богдан Моторс». Як наслідок, держава зазнала збитків на понад 10,62 млн гривень.

Водночас, допитані свідки зазначають, що конкуруюча з «Богдан Моторс» компанія, що виробляє КрАЗи, постійно отримувала штрафні санкції, попри значні переваги продукції. Цьому сприяло лобіювання з боку Гладковського, запевняють прокурори САП.

За даними слідства, лобіювання відбувалося спільно з Міністерством оборони України, а саме через заступника міністра оборони Ігоря Павловського. У 2017 році міністр оборони України Степан Полторак видав лист, яким заборонив участь у ДОЗах підприємствам, локалізація яких менше 60%. У «Богдана» локалізація була 26%, тож він не міг брати участь у закупівлі. Шляхом негласних слідчих дій прокурори отримали телефонну розмову Гладковського з Павловським від 06.03.2017 року.

Тоді Гладковський зателефонував Павловському та цікавився, що треба зробити, щоб «Богдан» отримав державне замовлення. За даними слідства, після розмови з Гладковським, Павловський зателефонував заступнику міністра економічного розвитку Юрію Бровченку й обговорював технічні деталі того, як їм внести «Богдан» до державного оборонного замовлення. Для цього потрібно було змінити критерії відбору для постачальників, тобто скасувати лист міністра Полторака.

За даними слідства, Гладковський, Павловський та Бровченко сприяли тому, щоб листа відкликали за кілька днів після розмов. Перший контракт було укладено на суму близько 130 мільйонів. Вже у травні постачальники отримали передоплату — близько 90 мільйонів гривень. Однак, слідство запевняє, що ціни на одиницю товару були завищені й відповідно до проведеної експертизи, збитки державі склали більше 10 мільйонів гривень.

Також, як вважає сторона обвинувачення, що Гладковський не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі столиці, а саме 54 тисяч доларів (за 2016 рік), 63 тисячі доларів (за 2017 рік) та 47,5 тисяч доларів США (за 2018 рік). Мешканці цієї квартири підтвердили, що орендували її у жінки на прізвище Гладковська. Однак сам підозрюваний заявив, що гроші за оренду вони з дружиною не отримували, а отже не декларували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: