fbpx
Сьогодні
14:38 18 Жов 2019

Комітет Верховної Ради підтримав законопроект про ринок землі

18 жовтня профільний комітет Верховної Ради підтримав депутатський законопроєкт про запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні. Ним передбачена тимчасова заборона іноземцям купувати землю, яка діятиме 3 роки.

Про це йдеться у тексті законопроекту, авторами якого виступили депутати від партії «Слуга народу».

Зазначається, що законопроєктом передбачено заборону на продаж землі іноземцям, іноземним компаніям та компаніям, серед власників яких є іноземці. Ця норма діятиме до 2024 року — тобто 3 роки після запуску ринку землі, який планують запустити у жовтні 2020 року.

Разом з тим, законопроєктом передбачається виключення для тих земельних ділянок, якими вже зараз фактично володіють такі іноземці чи компанії на правах оренди. Таким компаніям дозволять викупити орендовані ними земельні ділянки за умови, що самі компанії працюють в Україні 3 та більше років.

«Вимоги цього пункту не розповсюджуються на випадки набуття сільськогосподарськими товаровиробниками у власність земельних ділянок, які використовують такі земельні ділянки на правах оренди, емфітевзису», — йдеться у тексті затвердженого документа.

Водночас, деякі учасники аграрного комітету Ради заявили, що засідання комітету, на якому і затвердили законопроєкт, мало відбутися 18 жовтня пообіді. Проте його ніби то таємно провели зранку, не запросивши на засідання депутатів, які не погоджуються із запровадження ринку землі.

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, запропонована модель призведе до того, що ціна на сільськогосподарську землі в Украхні зростатиме не так швидко, як передбачав уряд.

«Відстрочка дозволить українським компаніям стати сильнішими і бути краще готовими до конкуренції. Одночасно, таке обмеження конкуренції призведе до того, що ціни на землю будуть зростати повільніше. Це добре для покупців землі (фермерів та агрохолдингів), але погано для продавців землі (6-7 мільйонів власників паїв), які отримають менше грошей за продаж та оренду в перші 5 років», — повідомив Милованов.

Раніше повідомлялося, що комітет ВР "втиху" підтримав альтернативний законопроект про ринок землі.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: