fbpx
Сьогодні
11:36 17 Жов 2019

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про викривачів корупції

Фото УНІАН

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт № 1010 про викривачів корупції.

Документ підтримали 252 депутати.

Він перебачає зміни до закону «Про запобігання корупції» і вводить поняття «викривачів» — громадян, які повідомляють про можливі факти корупційних правопорушень.

Повідомляти про корупцію та інші порушення громадяни можуть анонімно до Національного агентства з питань запобігання корупції, телефонуючи на «гарячу лінію» або електроним листом. Під час обговорення до ухвалення рішення саме пункт про анонімність викривачів викликав найбільше суперечок серед депутатів, оскільки це створює загрозу наклепу. Також анонімність дає можливість людям створювати проблеми іншим людям з особистих міркувань, повідомляючи про корупцію, яка не відповідає дійсності. Однак комітет парламенту з питань антикорупційної політики відстояв збереженні анонімності.

Після отримання скарги агентство зобов'язане перевірити усі факти, про які йдеться у повідомлені, та отримувати пояснення від чиновників, про яких повідомив викривач. Результати перевірки мають повідомити викривачу упродовж трьох днів після її завершення.

Викривачі можуть претендувати на грошову винагороду за повідомлення про корупцію, якщо розмір хабаря або збитків, завданих державі від факту корупції становить не менше 5000 прожиткових мінімумів (9,6 млн грн).

Винагорода може становити до 10% від суми відшкодованих збитків або розміру неправомірної вигоди, але не може перевищувати розмір 3000 мінімальних заробітних плат (12,5 млн грн). Рішення про винагороду викривачу ухвалює суд.

Крім того, викривачам гарантують безкоштовну правову допомогу; захист у разі загрози життю та здоровʼю та відшкодування витрат на адвоката.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: