fbpx
Сьогодні
22:50 17 Жов 2019

Головний свідок у справі про імпічмент Трампа дав свідчення

Фото flickr.com

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп наказав послу США в ЄС Гордону Сондленду, колишньому представнику США в Україні Курту Волкеру і міністру енергетики Ріку Перрі залучити Руді Джуліані до політики щодо України.

Про це Сондленд заявив у Конгрессі США, передає CNN.

За його словами, американський лідер був скептично налаштований щодо реформ і боротьби з корупцією в Україні.

"Президент Трамп був скептичний щодо того, що Україна серйозно ставиться до реформ і боротьби з корупцією, і він наказав нам… поговорити з паном Джуліані про ці сумніви. Всім нам було очевидно, що ключем до зміни думки президента про Україну був пан Джуліані", – заявив Сондленд.

За його словами, він, Перрі і Волкер "були засмучені" вказівками президента залучити Джуліані.

"На нашу думку, за всі аспекти політики США щодо України повинні відповідати співробітники Державного департаменту, а не особистий адвокат президента", – повідомив він.

Також він стверджує, що пізно зрозумів, що повістка Джуліані включає "зусилля по підштовхування українців до розслідування віце-президента Байдена, або його сина, або залучення українців до виборчої кампанії в 2020 році (в США – ред.)".

За словами посла США в ЄС, Джуліані підкреслював, що президент США хоче публічної заяви від президента України Володимира Зеленського, що підтверджує, що Україна займеться боротьбою з корупцією. Джуліані, при цьому, окремо згадав американські вибори 2016 року і Burisma як дві антикорупційні теми, важливі для президента, стверджує посол.

Також він згадав ситуацію, коли у тимчасовому повіреному США в справах України Вільяма Тейлора виникли сумніви, що Україна зможе зв'язати припинення військової допомоги Україні і президентські вибори в США в 2020 році.

Сондленд стверджує, що подзвонив Трампу. "Я запитав його:" Що ви хочете від України? "Президент відповів:" Нічого. Ніяких послуга за послугу ", він повторив це кілька разів. І я згадую, що президент був у поганому настрої", – розповів Сондленд.

Раніше Йованович заявила, що її відкликання стало прямим результатом тиску Трампа на Держдепартамент.

Нагадаємо, у Конгресі за зачиненими дверима почалися слухання з Йованович.

У травні 2019 року Йованович завершила роботу на посаді Посла США в Україні і записала відео, у якому розповіла про здобутки України останніх років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: