fbpx
Сьогодні
14:15 17 Жов 2019

Глава ВСУ сподівається, що президент України заветує закон про судову реформу

Валентина Данішевська - голова ВСУ

Голова Верховного суду Валентина Данішевська сподівається, що президент Володимир Зеленський заветує закон про діяльність органів суддівського врядування.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Радіо Свобода".

На думку Данішевської, основна мета президентської ініціативи "замінити старих людей на нових". Вона виступала з критикою законопроекту і закликала його не приймати. Глава ВС натякає, що реформа мала на меті підірвати незалежність Верховного суду, бо саме ВСУ буде приймати остаточне рішення у справах "Приватбанку" та виборах на території ОРДЛО.

"ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки по справах Коломойського, а й по виборах на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу.

Ми ніяк не розпочнемо виховання незалежного судді. Ми ніяк не дамо тих умов, за яких незалежний суддя в Україні може народитися, а головне – вижити і зберігати свою незалежність… Не сьогодні, то завтра його будуть звільняти, або за різними анонімними якимсь зверненнями цькуватимуть у дисциплінарних процедурах. І заміна одних суддів на інших до незалежності не призводить".

"Я вжила багатьох заходів для того, щоб ця зустріч відбулася (з Зеленським). Якщо вона не сталася до ухвалення закону, то зараз я вже й не сподіваюся. Хоча на ветування закону все ж таки надія є".

Щодо ВККС, то Данішевська вважає, що діяльність комісії "із різних причин не влаштовує, але дуже шкідливо весь час перебувати в якомусь процесі і вдосконалювати процес". За її словами, кожна нова влада – починає з руйнації: "Всі приходять і починають з руйнації".

Глава ВС вважає, що реформа фактично паралізує суддівську гілку влади. Обтяжить звільненнями та новими конкурсами на посади. Таким чином ВККС, ВСУ, ВРП певний час взагалі не будуть працювати. Вона додала, що судова система в Україні і так "хворіє" на нестачу кадрів.

Нагадаємо, що вчора Рада змінила порядок утворення ВККС і скоротила склад Верховного суду.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: