fbpx
Сьогодні
10:39 16 Жов 2019

Скалецька розповіла, як МОЗ боротиметься з фальсифікованими ліками

Міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька розповіла, як МОЗ боротиметься з фальсифікованими ліками.

Про це вона написала у Facebook.

"Підсилюємо спроможність у боротьбі із фальсифікованими ліками! У п'ятницю підписала наказ, який затвердив перелік 12 учасників, що долучилися до пілотного проєкту з 2D кодування на упаковках лікарських засобів. 2D код – спеціальне маркування на упаковці ліків, що наноситься при їх виробництві. Майже всі іноземні препарати, що продаються в Україні, вже мають двомірне кодування упаковок. Деякі українські фармкомпанії також вже придбали необхідне для кодування обладнання. 2D кодування – складова Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів", – каже Скалецька.

Просканувавши код через мобільний додаток, пацієнти зможуть перевіряти ліки, зокрема, чи препарат не є фальсифікований, протермінований або завезений до країни з порушенням норм.

Кодування дозволить державі відстежувати весь ланцюжок постачання ліків – від виробництва чи імпорту до продажу в аптеці, і вчасно реагувати на порушення – а значить, захищати пацієнта.

"Участь у пілотному проєкті можуть брати виробники, імпортери, дистриб'ютори лікарських засобів, заклади охорони здоров'я, аптечні заклади. Пілотний проєкт триватиме рік, а в майбутньому таке кодування має стати обов'язковим для всіх виробників", – зазначила Скалецька.

Підсилюємо спроможність у боротьбі із фальсифікованими ліками! У п'ятницю підписала наказ, який затвердив перелік 12…

Posted by Zoryana Skaletska on Tuesday, October 15, 2019

Раніше Супрун заявила, що уряд згортає реформу охорони здоров'я.

Екс-глава МОЗ звернулася до Офісу Президента України та Володимира Зеленського.

"У вівторок на вашій нараді з міністрами і прем'єром поцікавтесь, чому кадри з "абсолютно прогнилих систем" призначають виконуючими обов'язками державних секретарів у міністерство, від ефективної та прозорої роботи якого залежать життя мільйонів українців", – наполягає Супрун.

У свою чергу Гончарук відповів, що це відверта брехня.

При цьому Скалецька гарантує, що медреформа триватиме.

"Якщо були ті, хто сумнівався чи навіть сподівався, що реформи не буде, то вони, швидше за все, не розуміли, що у нас немає іншого шляху. Всі, хто був причетний до реформування, довго обдумуючи різні варіанти, як оптимізувати ресурс, який є в системі в сенсі ефективного використання, зрозуміли: іншого шляху немає. Стільки ідей щодо варіантів реформи було передумано за 20 останніх років, але іншого варіанту насправді не винайшли", – сказала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: