fbpx
Сьогодні
12:17 16 Жов 2019

Рада провалила важливу правку щодо звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя

Верховна Рада провалила голосування за правку, яка давала міжнародним експертам право вето під час рішення про звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя, таким чином рішення про звільнення прийматимуть самі члени ВРП.

Стало відомо з засідання Верховної Ради 16 жовтня, ЦПК.

Текст правки №195: "Рішення про звільнення члена Вищої ради правосуддя вважається прийнятим, якщо подання не буде відхилене на спільному засіданні Вищої ради правосуддя та Комісії з питань доброчесності та етики більшістю голосів учасників засідання за умови, що за це проголосувало принаймні два міжнародні експерти – члени Комісії з питань доброчесності та етики".

Правку №195 народного депутата Руслана Стефанчука до законопроєкту щодо судової реформи №1008 врахував комітет Ради, однак парламентарі не проголосували за неї.

Без цієї правки рішення про своє звільнення фактично прийматимуть самі члени ВРП.

На думку експертів ЦПК без цієї правки неможлива "реальна судова реформа".

Експертка ЦПК Галина Чижик: "реальна судова реформа неможлива без перезавантаження Вищої ради правосуддя. Очевидно, що без вирішального слова міжнародників в етичній комісії, ці засідання будуть фікцією. Адже члени ВРП не будуть голосувати за своє ж звільнення".

До етичної комісії, згідно із законопроєктом, мають входити 3 члени ВРП та 3 міжнародних експерти.

Раніше законопроєкт почали розглядати 15 жовтня – Рада весь день розглядала пропоновані правки. У вівторок парламентарі розглянули 189 правок із 330. Президентський проект закону продовжили розглядати 16 жовтня.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: