fbpx
Сьогодні
11:56 15 Жов 2019

В Україні реформа інтернатів має привести до зменшення в них кількості дітей в три рази

Повністю відмовитися від інтернатних установ не вдалося ще жодній країні.

Про це для "Рубрики" розповіла національний програмний директор "SOS Дитячі села – Україна" Дар'я Касьянова.

Однак, за її словами, реформа деінституціоналізації інтернатів спрямована, як мінімум на те, щоб ліквідувати інтернати в звичному для нас розумінні цього слова, тобто в такому вигляді, в якому вони перебувають зараз – величезні будівлі з 100-300 дітьми. Однак найголовніше – це причина, через яку там знаходяться діти. Як правило, вона пов'язана не з тим, що дитина потребує якоїсь допомоги, а з тим, що сім'я не справляється з вихованням дитини.

"У деяких випадках таким чином сім'я вирішує проблему, тим самим порушуючи права дитини. Сказати, що в таких випадках інтернати будуть замінені на дитячі будинки сімейного типу неправильно, тому що там виховуються діти-сироти, позбавлені батьківського піклування. А в інтернатах на наразі 90% дітей, у яких є батьки. Навіть за законом, вони не можуть бути розміщені в ДБСТ та прийомних сімей", – зазначає Касьянова.

У кінцевому підсумку реформа повинна привести до зменшення числа дітей в інтернатах в три рази: якщо сьогодні в них знаходиться 1,5% дитячого населення країни, то в 2026 році має бути не більше 0,5%. При цьому на той час малюки повинні рости в умовах, максимально наближених до домашньої обстановки: в патронатних сім'ях або ж будинках сімейного типу.

Читайте більше – Інтернатам "прощавай": а що замість? Як тепер усиновити чи стати наставником для дитини

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: