fbpx
Сьогодні
17:44 15 Жов 2019

На Софійській площі облаштували інсталяцію "В’язні Кремля"

Інсталяцію «В'язні Кремля» облаштували громадські активісти на Софійській площі у Києві. Разом з родичами політв'язнів вони нагадали про українців, яких позбавили волі у Росії та анексованому Криму. Зокрема, просять надати політичним бранцям та їхнім родинам правовий статус та соціальні гарантії.

Як повідомляє hromadske правозахисні організації встановили 87 капканів.

Саме така кількість українських громадян наразі незаконно позбавлені волі у в'язницях Росії і окупованого Криму. Цю інсталяцію організатори вже показали у 10 містах України.

"Головна мета це донести інформацію про політ в'язнів, про необхідність їхнього захисту саме до українського населення. Зрозуміло, що ми боремося на міжнародному рівні, але багато людей поза Києвом не знають прізвища політв'язнів, окрім Олега Сенцова чи Володимира Балуха. Проте, цих людей зараз щонайменше 87, і у кожного своя трагічна історія. Більшість — з Криму. Це говорить, що Крим чинить спротив Російський окупації. Важливо, щоб люди знали, що є ті, хто бореться за звільнення Криму", — розповідає голова правління громадської організації "Кримська правозахисна група" .

Організатори туру «В'язні Кремля» також звернулися до української влади та наголосили, що обмінювати потрібно «всіх на всіх», без виключень. Зокрема, нагадали, що список затриманих знову почав зростати: додався ще один, 87-ий політв'язень Олег Приходько, якого заарештували 9 жовтня в Криму.

На акції організатори розповіли, що група правозахисних громадських організацій вже підготувала законопроект, який має визначити статус політичних в'язнів Кремля в Україні на державному рівні, забезпечити їх та їхніх рідних соціальними гарантіями, а також забезпечити психологічною та медичною допомогою після повернення додому.

"За п'ять років такого закону не було, не було врегульовано статус осіб, що позбавлені волі в наслідок збройного конфлікту, і не визначено, на які саме види державної допомоги на системній основі можуть отримати такі особи. Тож сьогодні група правозахисних громадських організацій у співпраці з міністерством у справах ветеранів та з офісом президента розробила відповідний законопроект", — зазначила юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар'я Свиридова.

Законопроект про статус політв'язнів та допомогу їм мають невдовзі подати до Верховної Ради. Учасники акції кажуть, що будуть вимагати визнати його невідкладним для голосування.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: