fbpx
Сьогодні
13:56 12 Жов 2019

Справа Марківа: в Італії пояснили вирок українцю

Суд присяжних італійського міста Павії поширив 11 жовтня мотиваційну частину вироку українському солдату Віталію Марківу. Присяжні вважають, що солдат Національної гвардії України активно сприяв умисному убивству іноземних журналістів на околиці окупованого тоді бойовиками Слов'янська.

Судді констатують, що обвинувачуваний у той день, 24 травня 2014 року, був на горі Карачун, зі своєї бойової позиції бачив керамічну фабрику Zeus Ceramica і мав гарний візуальний контроль залізниці, біля якої у рову загинули італієць-фотограф Андреа Роккеллі і росіянин Андрій Миронов, повідомляє Радіо Свобода.

"Марків, виконуючи функцію керівника на бойовій позиції, навіть за відсутності будь-якого наміру збройної атаки з боку противника, запідозривши пересування журналістів у напрямку потяга, почав діяти, "стріляючи у все, що рухалося в радіусі двох кілометрів", і як виглядає, це була звичайна практика спільних воєнних дій Національної гвардії та війська (ЗСУ)", – пишуть присяжні у тексті-мотивації вироку.

Суд присяжних Павії наважився стверджувати що, "Марків виконував явно незаконний наказ, який порушує положення IV Женевської конфенції 1950 року щодо захисту цивільних під час війни". Судді відкинули аргументи сторони захисту, вказавши, що не були надані вагомі документальні докази або свідчення, які б спростовували причетність солдата до інциденту.

Свідчення українських військових на процесі названі непевними, суперечливими. Описуючи у мотиваційній частині місце трагічної події, судді, як і в матеріалах досудового слідства, продовжують говорити про інцидент "за умов громадянського конфлікту в Україні, де урядові війська протистояли проросійським сепаратистам". Провідними свідками судді назвали француза Ругелона – "надійний свідок" та італійку Морані – "журналістку-професіонала".

Сторона захисту вивчає текст мотиваційної частини вироку і протягом наступних півтора місяці має час для подачі оскарження рішення суду.

Для захисту нацгвардійця Віталія Марківа в апеляціонному суді українська сторона найняла одну з найпотужніших італійських юридичних фірм, також планується звернення до Європейського суду. Про це заявив координатор батальйону Нацгвардії імені Кульчицького Андрій Антонищак, передає УНН.

"Готується апеляція Делла Валле (Адвокат Марківа, Рафаелле Делла Валле – ред.), готується апеляція. Найнята зовсім інша вже юридична компанія в Італії, одна з найпотужніших, українською стороною, і буде готуватись апеляція", – сказав Антонищак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: