fbpx
Сьогодні
16:53 11 Жов 2019

WWF: в малій гідроенергетиці України мають бути стандарти (інфографіка)

Розвиток малої гідроенергетики в Україні, яка вже нараховує 152 об'єкти, відбувається за відсутності державної стратегії та нормативних екологічних вимог щодо проектування, будівництва та експлуатації малих ГЕС, повідомили у Всесвітньму фонді природи (WWF) Україна в п`ятницю 11 жовтня.

Таку інформацію передає Інтерфакс-Україна.

На думку експертів Всесвітнього фонду природи, така неврегульованість становить загрозу річковому біорізноманіттю, популяціям риб, прибережним екосистемам і ландшафтам. Неконтрольовані зміни водних екосистем можуть також значно вплинути на якість життя українських громад, а в деяких випадках і країн-сусідів, які залежать від сталого управління спільними водними артеріями.

Дані WWF говорять про те, що головним стимулом до зростання кількості мГЕС на українських річках, є державні гроші у вигляді "зеленого тарифу". Саме він робить будівництво мГЕС привабливим для інвесторів. Цей спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, отримана з альтернативних джерел, в т.ч. мікро-, міні- та малих ГЕС, встановлено у 2008 році законом "Про альтернативні джерела енергії", що вже наступного року на українських річках з'явилась 31 мала гідроелектростанція.

Сумарна потужність мГЕС на природних річках становить близько 100 мВт або лише 0,2% від загального енергобалансу України, але велика кількість таких об'єктів, за відсутності екологічних стандартів при їх будівництві, експлуатації й виводу з експлуатації, призводить до цілого ряду негативних впливів безпосередньо на річки й природні території в цілому (див. інфографіку).

WWF инфогафика по Украине

Оцінка впливу на довкілля передбачає виявлення та опис характеру, інтенсивності впливу цієї діяльності для довкілля і здоров'я населення, а також заходи з пом'якшення впливу. Тому, аби вплинути на ситуацію та знизити існуючі ризики:

  • експерти WWF Україна в рамках роботи Української гідроенергетичної платформи вже розробили науково-методичні рекомендації до Звіту Оцінки впливу на довкілля (ОВД) при будівництві мГЕС. Цей документ підтримали Вчені Ради Інституту гідробіології НАН України та Інституту еволюційної екології НАН України;
  • після доопрацювання й публічної презентації цього посібника WWF Україна передав його до профільних Міністерства екології та природних ресурсів і Міністерства інфраструктури України. Найближчим часом документ буде передано до новоствореного Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Координаторка з екополітики Всесвітнього фонду природи Україна Світлана Матус зауважила:
"Сподіваємось, що цей документ буде затверджено Наказом Міністерства, що зробить його використання обов'язковим для проведення ОВД при будівництві малих ГЕС".

WWF вважає, що рішенням для безпечного розвитку малої гідроенергетики в Україні може стати популяризація малих гідростанцій на об'єктах промисловості, а також на системах водопостачання і водовідведення. Будівництво й експлуатація таких станцій створює найменший вплив на навколишнє середовище. Перший такий об'єкт запрацював в Полтавській області, 15 серпня 2019 року отримавши "зелений тариф".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: