fbpx
Сьогодні
19:56 11 Жов 2019

Йованович заявила, що її відкликання стало прямим результатом тиску Трампа на Держдепартамент

Колишня послиня США в Україні Марі Йованович у промові перед законодавцями Конгресу заявила, що її відкликання стало прямим результатом тиску президента Дональда Трампа на Держдепартамент.

Йованович прибула на Капітолійський пагорб для свідчень в рамках розслідування у справі імпічменту президенту Дональду Трампу, повідомляє "Європейська правда".

У підготовленій наперед промові, з якою ознайомилось видання, Йованович сказала законотворцям, що цієї весни вона була змушена залишити Київ "наступним літаком".

Згодом її усунули з посади, а чиновник Держдепартаменту №2 сказав їй, що, хоча вона нічого поганого не зробила, президент втратив довіру до неї, а Держдеп перебував під чималим тиском, щоб усунути її, з літа 2018 року.

Йованович

Фото Reuters

Роз'яснюючи свій відвід, вона вказала на місяці критики з боку особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані, який звинуватив її в особистому негативному ставленні до президента та прагненні захистити інтереси колишнього віце-президента Джо Байдена та його сина, який працював у раді директорів української енергетичної компанії Burizma.

"Я ніколи ні через себе, ні через інших, прямо чи опосередковано, чи будь-яким іншим способом не просила будь-якого уряду чи урядового чиновника в Україні утримуватися від розслідування або переслідування фактичної корупції. Як пан Луценко, колишній генеральний прокурор України нещодавно визнав, згадка про те, що я створила або поширила список "непереслідуваних", абсолютно фальшива – це історія, від якої сам пан Луценко, з тих пір відступив", – йдеться у промові Йованович.

"Не менш вигаданою є думка про те, що я не лояльна до президента Трампа. Я чула у ЗМІ твердження, що я нібито сказала команді посольства ігнорувати накази президента, "оскільки йому оголосять імпічмент". Це твердження хибне. Я ніколи такого не говорила своїм колегам посольства чи комусь іншому", – додала вона.

Йованович

Фото Reuters

"Далі, адміністрація Обами не просила мене допомогти кампанії Клінтон чи нашкодити кампанії Трампа, і я б не робила будь-які подібні кроки, якби й просили. Я ніколи не зустрічалася з Хантером Байденом, у мене не було прямої або непрямої розмови з ним. І хоча я зустрічалася з колишнім віцепрезидентом Байденом кілька разів протягом наших багатьох років в уряді, ні він, ні попередня Адміністрація ніколи, прямо чи опосередковано, не порушувала питання "Бурісми", або Хантера Байдена зі мною", – каже Йованович.

"Щодо мера Джуліані, у мене був лише мінімальний контакт з ним – загалом три, про які я пам'ятаю. Жоден не пов'язаний з спірними подіями. Я не знаю мотивів пана Джуліані щодо нападу на мене. Але люди, які були названі в пресі як пов'язані з містером Джуліані, можливо, вірили, що їхні особисті фінансові амбіції були придушені нашою антикорупційною політикою в Україні, – розповідає вона.

Йованович каже, що після того, як їй різко наказали покинути Україну "наступним літаком", вона зустрілася із заступником державного секретаря, "який повідомив мені про скорочення мого терміну".

Раніше у Конгресі за зачиненими дверима почалися слухання з Йованович.

Нагадаємо, у травні 2019 року Йованович завершила роботу на посаді Посла США в Україні і записала відео, у якому розповіла про здобутки України останніх років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: