fbpx
Сьогодні
09:55 11 Жов 2019

Міжнародний день дівчат: що це за дата та її значення

Міжнародний день дівчат був проголошений Організацією об'єднаних націй у грудні 2011 року в знак визнання прав дівчат, який відзначається щорічно 11 жовтня.

19 грудня 2011 Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій проголосила 11 жовтня Міжнародним днем ​​дівчат в знак визнання прав дівчат і унікальних проблем, з якими вони стикаються в усьому світі, з дискримінацією та насильством. Міжнародний день дівчат дозволяє зосередити увагу на необхідності вирішення проблем, з якими стикаються дівчатка, і заохочувати розширення прав і можливостей дівчат та здійснення їхніх прав людини.

Кожен рік заходи в рамках Дня дівчат присвячені певній темі. Вперше день дівчаток відзначався в 2012 році і був присвячений актуальній для багатьох країн світу проблемі – дитячим шлюбам, які являють собою порушення основних прав людини і негативно впливають на всі аспекти життя дівчат, позбавляючи їх дитинства, загрожують здоров'ю та життю дівчат.

Всесвітній день дівчат покликаний продемонструвати і знайти шляхи вирішення проблем, з якими стикаються дівчата, а також нагадати про важливість розширення їх можливостей і захисту їх прав. До них входять можливість отримання освіти, повноцінного харчування, медичного обслуговування, соціальні права, захист від дискримінації, насильства та примусового заміжжя в дитячому віці.

день дівчат 11 жов

  • за даними ООН, у світі налічується понад 1 мільярд дівчаток у віці до 18 років. Щодня у будь-якому куточку світу вони стикаються з дискримінацією та утисками.
  • близько 30% дівчат у світі вперше вступають у шлюб до досягнення ними 18-річного віку. Частіше це явище спостерігається в країнах Південної Азії, Африки, Латинської Америки. При цьому, за останні 15 років світова спільнота домоглася значного прогресу в поліпшенні життя дівчаток.
  • за оцінками ЮНЕСКО, 130 мільйонів дівчаток віком від 6 до 17 років не навчаються в школі.

У наступні роки заходи в рамках Дня були присвячені таким актуальним темам, як: «Новаторський підхід до освіти дівчат», «Розширення можливостей дівчат-підлітків: припинення циклу насильства», «Поліпшення становища дівчат означає прогрес у досягненні цілей: що важливо для дівчат».

Темою 2019 року визначена: «Сила дівчат: спонтанна та нестримна».

В Міжнародний день дівчаток всім державам рекомендується проводити тематичні заходи, присвячені обговоренню можливих шляхів вирішення проблем дівчат. Заохочуються різноманітні тематичні акції, зустрічі та семінари покликані підкреслити необхідність дотримання всіх соціальних прав дівчат.

Підписуйтеся на Телеграм-канал для соціально-активних українок. Як залишатися небайдужою на тлі професійних та особистих викликів: https://t.me/notindifferent

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: