fbpx
Сьогодні
11:40 09 Жов 2019

Україна не погодиться продовжити існуючий контракт на газ з РФ

Українська сторона не погодиться на пропозицію Росії укласти короткостроковий контракт на транзит російського газу до Європи терміном на 1 рік.

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв під час Українського газового форуму.

«Я не розумію, навіщо українській стороні може бути цікаво продовження старого контракту… Наша позиція, яку ми займаємо — це може бути тільки новий контракт, тільки за європейськими правилами. Давайте домовлятися між Газпромом та новим оператором щодо обсягів і термінів», — повідомив Коболєв.

Він зазначив, що терміни та умови Газпром має обговорити з новоствореним оператором ГТС України — компанії, якій передадуть ГТС від Нафтогазу. При цьому, Нафтогаз більше не зможе бути стороною переговорів з Газпромом.

У разі укладання нового контракту на транзит російського газу до Європи через українську газотранспортну систему Україна зможе залучити інвесторів у розвиток ГТС.

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель під час Українського газового форуму: «Підписання договору на транспортування, договору, який забезпечить визначені строки транспортування та довгостроковість забезпечить крім фактору роботи української газової інфраструктури ще й можливість залучати необхідні інвестиції та витрачати кошти у підтримання робочого стану ГТС».

Також він заявив, що наразі уряд, регулятор з енергетики та Нафтогаз активно працюють над тим, щоб здійснити адаптацію європейських директив у законодавство України, зокрема проведення анбандлінгу Нафтогазу. При цьому, російська сторона підтвердила, що підпише необхідні договори про транзит газу у разі, якщо Україна проведе анбандлінг та відокремить ГТС з управління Нафтогазу.

Але голова Нафтогазу Андрій Коболєв зазначив, що обрана модель відокремлення ГТС не дозволить ефективно залучати іноземні інвестиції.

Раніше повідомлялося, що Росія пропонує продовжити чинний контракт на транзит газу.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: