fbpx
Сьогодні
22:29 09 Жов 2019

Глобальне потепління уповільнює циркуляційну систему Атлантичного океану, - ООН

Згідно з новою доповіддю ООН, безпрецедентне танення арктичних і антарктичних крижаних брил у поєднанні з потеплінням води в океані може призвести до підвищення рівня моря до кінця століття майже на метр (0,91 см).

Мова про уповільнення Атлантичної меридіональної циркуляції (АМЦ) – ця система переміщує величезні маси води з півночі на південь Атлантики і перемішує глибинні і поверхневі води, повідомляє Business Insider.

Швидкість АМЦ залежить від балансу солі і прісної води. По мірі того, як крижані щити Гренландії і Антарктики тануть, в океан надходить все більше прісної води. Це призводить до уповільнення АМЦ. За даними кліматологів, в 2018 році швидкість циркуляції була самою повільною за останні 1600 років.

Оскільки АМЦ відповідає за стабільність погоди, її уповільнення буде мати серйозні наслідки. Наприклад, коли це станеться, в Європі може стати більш холодна і суха погода, а тропіки можуть випробувати більш сильні урагани.

У Західній Африці очікується дефіцит опадів, а в субтропіках — надлишок тепла, сприятливий для формування ураганів. Крім того, під загрозою опиняться морські харчові ланцюжки, які залежать від виносу поживних речовин з глибин на поверхню.

На думку експертів, у міру глобального потепління АМЦ навряд чи зупиниться в найближчому майбутньому. Тим не менш, для цього потрібно майже миттєво подвоїти концентрацію вуглекислого газу в атмосфері. Учені попереджають, що готуватися до наслідків потрібно вже зараз.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: