fbpx
Сьогодні
14:22 08 Жов 2019

73% українців виступають проти відкриття ринку землі, - опитування групи "Рейтинг"

Опитування соціологічної групи Рейтинг показало, що більшість українців виступають проти відкриття ринку землі. Зокрема, підтримують відкриття ринку землі 19% опитаних, 73% – проти цієї ініціативи, 8% – не визначились.

Відповіжні результати опитування група презентувала на своєму сайті.

Прем'єр-міністр Володимир Гончарук заявив, що відкриття ринку землі в Україні планується на жовтень 2020 року. У опитуванні відносно високий рівень підтримки ринку землі спостерігається серед молодих і більш заможних респондентів, а також власників паю, які його самостійно обробляють. Але навіть в названих категоріях кількість противників цієї ініціативи не менш як 60%.

Разом з тим Рейтинг відзначає: «Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують ще менше — всього 13%. Проти цього — 81% опитаних. Незважаючи на те, що серед молодих і більш заможних кожен п'ятий не проти дозволити іноземцям купувати землю в Україні, три чверті представників цих категорій виступають однозначно проти цієї ініціативи».

Зазначається, що:

  • 74% опитаних вважають, що рішення про введення продажу земель сільгосппризначення в Україні має прийматися на всеукраїнському референдумі, 17% мають протилежну думку.
  • 58% вважають, що землі сільськогосподарського призначення повинні бути у державній власності, за зразком Канади, чи Ізраїлю. 22% – не проти запровадження такої моделі ринку землі, як у Італії, де орні землі можуть продаватися, чи купуватися.
  • серед основних переваг такого рішення – власники землi зможуть розпоряджатися нею на власний розсуд (26%); це сприятиме створенню нових робочих мiсць на селi (18%); продаж землi сприятиме iнвестицiям в Україну (14%); це дозволить отримати справедливу ринкову цiну на землю (13%); це дозволить фермерам брати кредити пiд заставу землi (13%).
  • серед основних ризиків – земля може бути викуплена іноземцями (41%); власники паїв можуть бути обмануті при продажі землі (31%), на даний час запровадження ринку землі є небезпечним через недосконалість чинного законодавства (31%); зняття мораторію на продаж землі дозволить скупити її олігархам (23%) та інші.

Нагадаємо, Міністр економіки прокоментував наслідки земельної реформи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: