fbpx
Сьогодні
18:25 08 Жов 2019

Луценко розкрив деталі своїх зустрічей з Джуліані

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко розкрив деталі своїх зустрічей з особистим адвокатом президента США Дональда Трампа Рудольфом Джуліані

Про це повідомляє Радіо НВ.

Екс-глава ГПУ зазначив, що перша пропозиція від Джуліані зустрітися у США надійшла до нього наприкінці 2017 року "через одного підлеглого". За словами Луценка, він погодився на зустріч, оскільки мав "свій національний інтерес".

"З мого боку, чому я погодився – це було, з мого погляду, єдиним шляхом спробувати домогтися спільного слідства над грошима організованого злочинного угруповання [екс-президента України Віктора] Януковича, величезна частина з яких, за нашими даними, знаходиться в Сполучених Штатах Америки" , – повідомив він.

Відповідно до твердження Луценка, він дізнавався у Джуліані, "в які двері можна стукати", аби спільно з американськими органами заарештувати сім мільярдів доларів – суму, на яку урядом Януковича були розміщені українські облігації зовнішньої позики із зобов'язанням по виплаті одному з хедж-фондів США.

"Ми розмовляли три дні, десь по дві-три години кожного дня. Його інтерес, також в один із днів він запитував, що я можу розповісти про ймовірне втручання українських діячів в американські вибори 2016 року. Мені здається, що ці дії є очевидними, але вони не підпадають під український Кримінальний кодекс. "Якщо раптом вони підпадають під американський – починайте розслідування, і ми, згідно міжнародних норм, надамо вам або відповіді на ваші запити, або навіть можемо створити спільну слідчу групу", – розповів колишній керівник української Генпрокуратури.

Під час зустрічі на другий день візиту до США, за словами Луценка, вони з Джуліані обговорювали справу компанії Burisma, з якою пов'язаний син головного опонента Дональда Трампа на виборах в США 2020 року Джо Байдена.

"Нагадаю, що компанія Burisma була власністю колишнього міністра уряду Януковича [Миколи Злочевського], який, ймовірно, примушував підлеглих видавати ліцензії у невстановлений законом спосіб для власної фірми. <…> членом правління цієї компанії став спочатку екс-президент Польщі Квасневський, а невдовзі і син віце-президента Сполучених Штатів Америки Хантер Байден. Щомісяця вони як члени правління отримували достатньо значні кошти… <…> Загальні виплати синові віце-президента Сполучених Штатів склали майже мільйон [доларів]", – заявив Луценко.

Як стверджує екс-голова ГПУ, зустріч з Джуліані закінчилася його словами про те, що українське законодавство не дозволяє розслідувати можливий конфлікт між американською державою і екс-віце-президентом. У відповідь на це адвокат Трампа, за словами Луценка, висловив ідею організувати візит очільника ГПУ до майбутнього глави Мін'юсту США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: